Kuva: Shutterstock

Gynekologi muistuttaa: Vaginan terveyteen vaikuttavat tavat, joista tulisi luopua heti

06.02.2019 21:45 - Emmi Moilanen

Gynekologi muistuttaa muun muassa siitä, ettei kuivuuden aiheuttamasta kivuliaasta seksistä tulisi jäädä kärsimään turhaan.

Mind Body Green -sivusto haastatteli gynekologi Lakeisha Richardsonia, joka listasi sivustolle seikat, joista toivoisi naisten luopuvan alapäänsä terveyden takaamiseksi. Richardson korostaa turvaseksin ja hygieniasta huolehtimisen tärkeyttä, mutta muistuttaa, että huomiota tulisi kiinnittää myös muihin tärkeisiin asioihin.

Pääset lukemaan Richardsonin listauksen alta.

1. Älä jää kärsimään kuivuuden aiheuttamasta, kivuliaasta seksistä

Artikkelissa todetaan, että liukuvoiteen merkitystä ei tulisi aliarvioida petipuuhiin ryhtyessä.

- Useat naiset valittavat verta vuotavista haavaumista tai kuivuudesta. Usein kyseessä on kuitenkin se, että liukuvoiteen käyttö on jäänyt vähälle, muistuttaa Richardson.

2. Älä yritä saada vaginaa tuoksumaan kukkasilta

Alapään ei ole tarkoitus tuoksua makealta ja kukkasilta, eikä miltään muultakaan hajusteelta. Mind Body Greenin -artikkelissa muistutetaan, että alapään tuleekin tuoksua alapäältä.

- Ilahtuisin siitä, jos potilaani heittäisivät pois turhat hajusteet ja liiallisen suihkuttelun. Nämä nimittäin voivat saada pH-arvot koholle, joka puolestaan altistaa erilaisille tulehduksille, Richardson kertoo.

3. Älä ujostele kertoa seksielämästäsi gynekologille

Richardson rohkaisee naisia puhumaan avoimesti terveyteen liittyvistä ongelmista myös gynekologin vastaanotolla. Esimerkiksi endometrioosin aiheuttamat kivut tai epäilykset sukupuolitaudista on hyvä ottaa puheeksi heti, eikä hautoa asiaa pitkään yksin.

- Ihmiset ujostelevat usein kertoa seksielämänsä ongelmista lääkärille. Toivoisin, että potilaat olisivat avoimempia terveyteensä liittyvistä ongelmista… Olen nähnyt useita naisia, jotka ovat kärsineet pitkään kaikessa hiljaisuudessa.

Lue myös: Alusvaatteissa piilee terveysriski - gynekologi kertoo, miten parhaiten estät erilaiset infektiot

Lue myös: Gynekologit kertovat: Asiat, joista toivoisin asiakkaiden kysyvän

Lue myös: Iskikö virtsatietulehdus? Gynekologit listasivat kotikonstit, joilla lievität oireita ensihätään

Lähde: MindBodyGreen

Kilpailut

Uusimmat