Kuva: Shutterstock

Kärsitkö B12-vitamiinin puutteesta? Katso paljastavat merkit

17.03.2019 09:15 - Karoliina Kotala

B12-vitamiinin puutoksen oireet voivat helposti sekoittua muihin yleisiin oireiluihin.

Monien vitamiinien saanti voi jäädä liian vähäiseksi, jos ravinto ei ole tarpeeksi monipuolista. Yksi monista vitamiineista, jota ihminen tarvitsee riittävästi on B12-vitamiini, joka yhdessä foolihapon kanssa on välttämätön nukleiinihappojen valmistamiselle.

B12-vitamiinin lähteitä ovat ennen kaikkea eläinperäinen ravinto, kuten maitotuotteet, liha, kala ja kananmunat. Valitettavasti pelkkä monipuolinen ravinto ei kuitenkaan aina riitä B12-vitamiinin riittävään saantiin.

Alla oireita, jotka voivat kieliä B12-vitamiini vajauksesta:

Mielialan vaihtelut

Itkuisuus ja mielialan ailahtelut ovat merkkejä myös B12-vitamiinin puutoksesta. Pitkään jatkuva puutos voikin johtaa masennukseen tai ahdistuneisuushäiriöön. Myös muutoksia omassa käyttäytymisessä kannattaa tarkkailla.

Väsymys

Jatkuva väsymys voi kieliä monenkin vitamiinin vajauksesta, mutta niin myös B12-vitamiinin. Jos siis tuntuu, ettei mikään unen määrä riitä viemään pois väsymystä, voi syytä löytyä B12-vitamiinin vajauksesta.

Tasapaino hukassa

B12-vitamiinin vaje voi vaikuttaa myös tasapainoon. Jos tunnet huimausta ja tasapaino tuntuu olevan hukassa tai olet normaalia kömpelömpi, käänny lääkärin puoleen.

Muisti

Jos olet usein hajamielinen tai unohtelet sanoja, voi se myös kieliä B12-vitamiinin puutoksesta.

Kihelmöinti

Erilaiset hermostolliset häiriöt ovat myös yksi oire B12-vitamiini puutoksesta. Kihelmöinti, pistely ja kutina käsissä ja jaloissa kannattaa siis tarkistuttaa, sillä jos oireen sivuttaa liian pitkään voivat ne jäädä pysyviksi.

Lähde: Women’s Health Magazine

Lue myös: Suomalaiset aikuiset saavat liian vähän vitamiineja - lue, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

Suosittelemme

Uusimmat