Kuva: Shutterstock

Onko ihollasi epämääräisiä näppylöitä? Katso, mitä ne yleisimmin ovat

21.03.2019 12:15 - Katariina Auvinen

Kasvoissasi voi olla esimerkiksi luufinni, jota ei kannata itse puristaa.

Katsot itseäsi peilistä ja epäilet, että teini-ikä on tullut takaisin finnien muodoissa, mutta lähemmin tarkasteltuna näpyt eivät sittenkään saata näyttää aivan tavallisilta finneiltä. Ikääntyessä kasvoillesi voi ilmestyä näppyjä, joita ei pidä sekoittaa finneihin ja tärkeätä on tietää, voiko niitä edes puristella, koska väärin käsiteltynä, voit tehdä enemmän hallaa kasvoillesi. 

Jos kyseessä ei ole finni, ihon pienet näpyt ovat yleisimmin joko miliumeita eli luufinnejä, komedoita, hyvänlaatuisia kasvannaisia tai pehmeitä fibroomia. 

Renée Rouleau on toiminut jo vuosia useiden julkkisten kosmetologina. Hänen vannoutuneita asiakkaitaan ovat olleet muun muassa Demi Lovato ja Lili Reinhart. Rouleau painottaakin Daily mail -julkaisulle, että ihonhoidollisesti näppyjen tunnistaminen on todella tärkeää, koska niitä voi ehkäistä, mutta myös hoitaa. 

Miliumit eli luufinnit 

Luufinnit ovat pieniä, valkopäisiä ja kovia näppylöitä, joita ilmestyy yleisimmin esimerkiksi silmien ympärille. Näppylä on pieni ontelo ihon pintaosassa ja se sisältää sarveismassaa eli keratiinia. Luufinnejä voi ilmaantua monia nopeassakin ajassa. Niiden syntysyystä ei ole aivan varmaa tietoa. 

Luufinneistä on vain kosmeettista haittaa. Vaikka mielesi tekisi puristaa niitä, se ei todellakaan kannata. Luufinni on kova näppylä, joka ei lähde pois puristamalla. Sen sijaan jos asia haittaa, kannattaa käydä kosmetologilla, joka pystyy tekemään ihoon pienen reiän ja poistaa kovettuneen massan. 

Luufinnit ilmaantuvat useimmiten silmien ympärille. (kuva: Shutterstock)

Komedo 

Komedo eli tutummin ihomato syntyy, kun talirauhanen tukkeutuu talista ja sarveissoluista. Komedot lähtevät helpommin pois itsestään, mutta jos ihomato on tukkeutunut, niin se voi olla kipeä, eikä sitä kannata puristella itse. Tukkeutunut komedo voi tuntua nystyränä iholla ja varsinainen näppylä tuntuu olevan hieman syvemmällä kuin normaali finni. 

Rouleaun mukaan jotkut komedot voivat jäädä ihoon pidemmäksikin aikaa, jos niitä ei hoida. Jos sinulla on rasvainen iho tai käytät vääriä ihonhoitotuotteita, se voi altistaa näiden syntymiselle. 

Kosmetologin mukaan tällaisessa tilanteessa kannattaa luottaa säännölliseen ihonpuhdistukseen ja oikeisiin sinun ihotyypillesi sopiviin tuotteisiin. 

Tukkeutuneet komedot voivat olla kivuliaita. Niitä voi ehkäistä hyvällä ihonhoidolla. (kuva: Shutterstock)

Hyvänlaatuinen kasvannainen 

Ihon pieniä kasvannaisia voi ilmaantua kasvojen iholle tai esimerkiksi kaulaan. Ne ovat yleensä hyvänlaatuisia. Rouleaun mukaan monet sekoittavat pienet kohoumat kasvoissaan tukkeutuneiksi ihohuokosiksi. Ne yleistyvät ihmisillä 35 ikävuoden jälkeen. 

Kasvannainen voi olla täysin ihonvärinen tai tummempi. Kosmetologin mukaan jokaisen, joka huomaa ihossaan pienen kasvannaisen, kannattaa pitää silmällä asiaa. Jos se alkaa kasvaa enemmän, vuotaa verta, muuttaa väriään tai muotoaan radikaalisti, kannattaa käydä lääkärin pakeilla. 

Paras tapa hoitaa pieniä kasvannaisia on poistattaa ne ammattilaisella, kun ne ovat vielä pieniä. 

Hyvänlaatuisia kasvannaisia voi ilmaantua iholle nopeasti. Niitä kannattaa tarkkailla huolella. (kuva: Shutterstock)

Pehmeä fibrooma 

Pehmeä fibrooma eli ihon sidekudoskasvain voidaan jakaa kahteen osaan. Niitä on pieniä ja säiemäisiä tai ulkonevia sekä pussimaisia. Niitä voi ilmaantua muun muassa kaulaan. 

- Nämä ovat yleisimpiä hyvänlaatuisia ihokasvaimia, Rouleau kertoo Daily mail -julkaisulle. 

Sidekudoskasvaimien syntysyystä ei ole tarkempaa tietoa, mutta ylipainon ja esimerkiksi diabeteksen tiedetään vaikuttavan näiden syntyyn. Varsinkin ulkonevat ja pussimaiset fibroomat häviävät yleensä itsestään jonkun ajan kuluessa.

Pehmeät fibroomat lähtevät useimmiten pois itsestään. (kuva: Shutterstock)

Lue myös: Kasvojoogan luvataan olevan tehokas keino ryppyjä vastaan - kokeile Meghan Marklen rakastamaa kikkaa

Lue myös: Ota kupillinen teetä avuksi ihonhoidossa - torjuu finnejä ja epäpuhtauksia

Lähde: Daily mail 

Kilpailut

Uusimmat