Kuva: Shutterstock

Miksi herkkuhimot voimistuvat juuri kuukautisten aikana? Asiantuntija kertoo syyn yleiseen ilmiöön

14.04.2019 18:15 - Emmi Moilanen

Kuukautisten aikaan erityisesti hiilihydraattipitoisten ruokien himo kasvaa.

Kuukautisten aikana väsymys, ärtyneisyys ja ruokahalu saattavat voimistua normaalia korkeammalle tasolle. Lisääntyneen ruokahalun lisäksi tavallista on myös se, että herkkuhammasta kolottaa tavallista voimakkaammin. Popsugar-sivusto selvitti, mistä ilmiö alun perin johtuu.

- Ruokahimot liittyvät biokemiallisiin muutoksiin, jotka ovat liitoksissa kuukautiskiertoon, gynekologi Oluwakemi M. Edokpayi aloittaa.

- Serotoniinin määrä kasvaa, kun kuukautiset alkavat. Tämä vaikuttaa myös mielialoihin ja voi saada himoitsemaan tiettyjä ruokia. Kun syöt, serotoniinia ja dopamiinia vapautuu kehossa, jolloin myös mieliala kohenee.

On tavallista, että kuukautisten aikana himottavat erityisesti suolaiset ja rasvaiset ruuat, sekä makeat herkut kuten suklaa ja jäätelö. Yhdistävä tekijä näillä kaikilla ovat hiilihydraatit.

- Erään teorian mukaan ruokahimot johtuvat siitä, että hiilihydraatit pitävät kohonnutta serotoniinitasoa yllä pidempään, joka puolestaan vaikuttaa yleiseen olotilaan, gynekologi jatkaa.

Herkkuhampaan kolotus on normaali ja ohimenevä kuukautisoire, mutta jos sinusta tuntuu, että epäterveellisen ruuan määrä kasvaa kuukautisten aikana liian suureksi, kokeile valita välillä terveellisempiä vaihtoehtoja.

- Hedelmät ja pähkinät ovat hyvä vaihtoehto. Myös liikunta, meditoiminen ja riittävä vedenjuominen sekä lepo voivat lievittää ruokahimoja, Edokpayi muistuttaa.

Lue myös: Miksi alavatsa kipuilee myös ilman kuukautisia? 3 yleistä syyllistä kramppien taustalla

Lue myös: 5 oikeasti hyvää tekosyytä jättää urheilutreeni välistä

Lue myös: Naiset ällistyivät miesten tietämättömyydestä kuukautisia kohtaan - some täyttyi tarinoista

Lähde: Popsugar

Kilpailut

Uusimmat