Kuva: Shutterstock

5 oikeasti hyvää tekosyytä jättää urheilutreeni välistä

29.12.2018 11:15 - Karoliina Kotala

Kaiken herkuttelun ja lomailun lomassa treenihalut voivat olla vähissä. On kuitenkin olemassa tilanteita, jolloin treeni kannattaa skipata hyvällä omallatunnolla.

Liikunta on tunnetusti hyväksi paitsi keholle niin myös mielelle ja sen tiedetään muun muassa vähentävän stressiä. Aina treeni ei kuitenkaan maistu ja laiskuuden sijaan kyseessä voikin olla kehon omat keinot ilmoittaa, että urheilusuoritus kannattaa jättää siltä päivältä väliin. Alla viisi hyvää syytä:

Krapula

Krapulassa keho on usein kuivunut, jolloin treeni voi pahimmillaan aiheuttaa pyörtymisen. Jos siis sydän hakkaa lujaa ja olo on juhlien jäljiltä kehno, jää mieluummin vällyjen väliin tai käy raittiissa ilmassa rauhallisella kävelyllä.

Kipeät lihakset

Jos takana on treeni, jonka jäljiltä lihakset ovat erityisen kipeät, vaihda lihaskuntotreeni mieluummin lepoon ja venyttelyyn tai rauhalliseen kävelylenkkiin. Lihakset tarvitsevat lepoa ja aikaa korjaantua, jotta ne kasvavat ja vahvistuvat.

Kuukautiset

Liikunta kuukautisten aikana voi helpottaa kuukautiskipuja, mutta osalla naisista kuukautiset voivat aiheuttaa lievää anemiaa, joka puolestaan voi tehdä olon heikoksi, väsyneeksi ja aiheuttaa huimausta. Silloin kannattaa pitää viikon tauko treenistä ja tarvittaessa käydä lääkärissä arvioimassa mahdollinen lisäraudan tarve.

Kuume

Joissain tutkimuksissa on todettu, että pieni hikoilu flunssaisena voi vahvistaa vastustuskykyä. Siitäkin huolimatta kuume, kipeä olo kehossa ja vilunväreet kertovat, että paras on jäädä sänkyyn lepäämään, jotta keho saa toipua.

Kova väsymys

Jos viime yöt on tullut nukuttua huonosti, kannattaa treeni jättää väliin. Keho tarvitsee lepoa ja unta, ja yliväsyneenä treenaaminen saa olosi tuntumaan entistäkin raskaammalta. Uni on ehdottomasti tärkeämpää kuin treenaaminen.

Lähde: Cosmopolitan

Lue myös: Hiki virtaamaan: Personal trainer opastaa 15 minuutin tehotreenin, jonka voit tehdä vaikka kotona

Kilpailut

Uusimmat