Kuva: Shutterstock

Miksi seksin jälkeen saattaa itkettää? 7 mahdollista syytä

08.05.2019 20:45 - Emmi Moilanen

Esimerkiksi voimakkaista ahdistuksen ja masentuneisuuden tunteista voi olla vaikea irrottautua petipuuhien aikana.

Itkeminen on tapa ilmaista tunteita ja kyyneleiden vuodattamisen jälkeen olo saattaakin tuntua huomattavasti kevyemmältä. Olipa kyse sitten ilon tai kurjan olon aiheuttamista kyyneleistä, ne molemmat voivat liittyä myös seksin harrastamiseen.

Healthline-terveyssivusto selvitti, mitkä muut syyt kuin vanhan trauman tai kipeän muiston esiin nouseminen voi aiheuttaa seksin jälkeistä itkua.

1. Onnellisuus

Onnen kyyneleet ovat ilmiö, jonka osa meistä kokee elämänsä aikana. Voimakkaat tuntemukset altistavat itkulle – niin hyvässä kuin pahassakin. Seksin aikana nautinto ja mielihyvä voimistavat onnellisuuden tuntua, jonka seurauksena myös kyynelehtiminen on mahdollista.

2. Hetkeen tai rooliin heittäytyminen

Seksin aikana aiheutuneet mielikuvat ja intensiivisesti esimerkiksi roolileikkiin heittäytyminen voivat saada myös kyynelkanavat aukeamaan.

3. Yllätyt kehosi reaktioista

Saitko juuri elämäsi voimakkaimman orgasmin? Vai kenties monta peräkkäistä? Voimakas fyysinen mielihyvä voi olla syy itkulle seksin jälkeen. On myös mahdollista, että hommat eivät ole sujuneet putkeen, vaikka olet odottanut h-hetkeä jo pitkään. Myös seksin jälkeinen turhautuminen voi aiheuttaa kyyneleitä.

4. Puhtaasti biologinen reaktio

Tutkimukset ovat osoittaneet, että osa naisista kärsii seksin jälkeisestä alakulosta, joka tunnetaan englanniksi lyhenteellä PCD (post-coital dysphoria). Tämä altistaa seksin aikana hormonitasapainon muutoksille, joka puolestaan johtaa voimakkaisiin tunnereaktioihin.

5. Kipu

Seksin harrastaminen saattaa aiheuttaa myös kipua. Tällöin on hyvä miettiä, mistä epämukavat ja kivuliaat tuntemukset johtuvat.

Onko kyseessä esimerkiksi:

1. kuivuus

2. ihovaurio genitaalialueella

3. tulehdus

4. ihottuma genitaalialueiden vieressä

6. Ahdistus ja masentuneisuus

Itku on normaali reaktio stressille, pelolle ja ahdistukselle. Joskus henkinen kuormitus on niin suuri, että siitä on vaikea päästää irti edes petipuuhien aikana.

7. Häpeä tai syyllisyys

Ei ole tavatonta, että seksin harrastaminen aiheuttaa myös häpeän tai syyllisyyden tuntemuksia. Syy petipuuhien jälkeiselle itkulle voikin olla alkukantaisen ja eläimellisen tunteen mukaan heittäytymisen sekä estojen alas laskemisen aiheuttama hämmennys.

Lue myös: Pariskunnan seksielämä pelastui yksinkertaisella muutoksella: "Tapa on tullut jäädäkseen"

Lue myös: 6 tilannetta, joilloin seksin harrastamisesta tulisi pidättäytyä

Lue myös: Parisuhde voi muuttaa mieltymyksiäsi - katso miten

Lähde: Healthline

Kilpailut

Uusimmat