Kuva: Shutterstock

Mädän lihan hajua alapäässä? Viisi epämiellyttävää tuoksua, joihin lääkäri antaa vinkkinsä

14.06.2019 12:15 - Milena Raappana

Epämiellyttävät hajut kertovat yleensä tulehduksesta alapäässä.

Vaginan hajuja on yhtä paljon kuin niiden kantajia, mutta yksi asia on varmaa: alapää tuskin koskaan tulee tuoksumaan ruusuilta ja hentoisen kukkaiselta. Terveen vaginan hajua ei pystytä määrittelemään, koska jokaisen tuoksuu erilaiselta, mutta on olemassa tiettyjä tuoksahduksia, jotka voivat kertoa tulehduksista.

Vaginan hajut voivat muuttua muutamastakin eri syystä, joista yleisimpiä ovat erilaiset tulehdukset, urheilu ja hikoilu, hormonitasojen vaihtelu ja pH-tasapainon muutokset. Milloin sitten hajusta kannattaisi huolestua?

- Epämiellyttävä tuoksu voi kertoa tulehduksesta, joka täytyy hoitaa mahdollisimman pian varsinkin, jos siihen liittyy epätyypillistä vuotoa, sanoo lääkäri Vanessa Cullins.

Alta voit lukea viidestä eri hajusta, joita kannattaa tarkkailla:

Kalan haju

Cullinsin mukaan alapäässä elää monia erilaisia bakteereja, jotka huolehtivat sen terveydestä. Kuitenkin kalan haju kertoo yleensä bakteerivaginoosista, joka aiheutuu erilaisten bakteerien epätasapainosta.

- Bakteerivaginoosi voi olla oireeton tai sitten siihen saattaa liittyä paksua valkoista tai harmahtavaa eritettä, voimakas kalan haju etenkin seksin tai saippualla pesun jälkeen sekä kutina, Cullins sanoo.

Hoito: Antibiootit. Lieviin oireisiin voi kokeilla maitohappobakteereja tai C-vitamiinia, jotka lisäävät happamuutta. 

Leivän tai oluen haju

Lääkäri Deborah Nucatolahin mukaan kyseessä on todennäköisesti hiivatulehdus.

- Suurimmalla osalla ihmisistä on pieniä määriä hiivasientä suussaa ja suolistossaan. Terveillä naisilla on hiivasientä myös heidän emättimissään. Hiivatulehdus syntyy, kun hiivasieni nimeltä Candida kasvaa liikaa, Nucatolah kertoo.

Oireina on Nucatolahin sanoin reajuustomainen erite, joka on niin paksua, että vaginan sisällä ja ympärillä voi nähdä valkoisen kerrostuman.

Hoito: Emätinpuikot tai flukonatsolia sisältävä lääkekapseli. Kotihoitona toimii myös hyvä hygienia, sokerien välttämine ruokavaliossa, ilmavat alusvaatteet ja voimakkaasti hajustettujen hygieniatuotteiden välttäminen.

Hapan tai ummehtunut haju

Hajun aiheuttaa Trichomonas vaginalis eli emätinsiimaeliö. Kyseessä on mikroskooppisen pieni, yksisoluinen alkueläin, joka siirtyy seksin välityksellä ja aiheuttaa epämiellyttävän hajuista eritettä.

Hoito: Antibiootit.

Sipulin tai valkosipulin haju

Erilaiset hajut saattavat siirtyä vaginaan ruuan kautta. Esimerkiksi sipuli ja valkosipuli saattavat väliaikaisesti vaikuttaa emättimen tai eritteiden hajuun, mutta niiden pitäisi poistua yhden tai kahden vuorokauden aikana.

- Vaikka virtsaputki, emättimen suu ja peräreikä ovat erillisiä toisistaan, ne ovat kuitenkin lähellä toisiaan. Joskus haju ei välttämättä tulekaan vaginasta, vaan se voi tulla virtsasta, ulosteesta tai peräreiästä, Nucatolah sanoo.

Hoito: Käy suihkussa.

Mädäntyneen lihan haju

Oletko unohtanut tamponin emättimesi sisälle? Voimakas mädäntyneen lihan haju vaginassa saattaa kertoa, että olet.

- Jos tamponi on unohtunut sisälle muutamaksi päiväksi tai jopa pidemmäksi aikaa, haju on todella vastenmielinen. Kannattaa hakeutua heti lääkäriin, jotta tamponi saadaan poistettua ja tutkitaan, onko lisähoidolle tarvetta, Nucatolah sanoo.

Hoito: Hakeudu lääkäriin heti.

Lue myös: Gynekologit varoittavat: Asiat, joita tulisi välttää helteellä alapään terveyden ylläpitämiseksi

Lue myös: Onko sinulla masentunut vagina? Voit kärsiä vulvodyniasta

Lähde: TeenVogue, Duodecim Terveyskirjasto, Mehiläinen

Kilpailut

Uusimmat