Kuva: Fotolia

Onko sinulla masentunut vagina? Voit kärsiä vulvodyniasta

10.08.2017 21:45 - Katariina Auvinen

Jos kärsit selittämättömistä kivuista alapäässäsi, se voi olla merkki hieman tuntemattomasta sairaudesta.

Masentuneeksi vaginaksikin kutsuttu tila tunnetaan myös vulvodyniana. Se tarkoittaa selittämättömiä kiputiloja alapäässä. Kivut voivat puhjeta esimerkiksi yhdynnän aikana. Kipu voi esiintyä joko paikallisesti tai laajemmalla alueella. Kipua on yleensä myös vaikea paikallistaa. 

Kipu on voi olla polttavaa tai pistävää, ja jopa pienikin hipaisu tai tamponin laittaminen voi tuntua ylivoimaiselta. Varsinaista syytä tälle tilalle ei tiedetä, mutta sen on arveltu johtuvan sukupuolielinten ympärillä olevista hermoyhteyksistä ja niiden häiriöistä. Erikoislääkäri Vanessa Mackay kertoo The Sun-julkaisulle, että masennuslääkkeiden on osoitettu helpottavan tilannetta. 

Mackay kertoo, että kipu tulee yleensä varoittamatta ja se loppuu myös yhtä äkkiseltään. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan yksi kahdeksasta naisesta kärsii selittämättömistä kiputiloista sukupuolielimissään jossain vaiheessa elämäänsä. 

- Tilasta kärsivät aivan kaiken ikäiset vanhuksista jopa pieniin lapsiin, Mackay kertoo. 

Vaikka kipujen takia esimerkiksi seksi ei kiinnostaisi, niin Mackayn mukaan kivut voivat vain pahentua tällaisesta päätöksestä. Hänen mukaansa vulvadyniaa epäillessään kannattaa käydä gynekologin vastaanotolla. 

Lue myös: Uusi seksitrendi huolestuttaa gynekologeja: Älä laita glitter-kapseleita vaginaasi!

Lähde: The Sun 

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat