Kuva: Shutterstock

Mistä johtuu "aivojen jäätyminen" jäätelöä syödessä? Lue syy ja helppo kikka tuskan lievittämiseen

10.07.2019 13:15 - Milena Raappana

"Jäätelöpäänsärky" on varmasti monelle tuttu, mutta harmiton kipu.

Monelle on varmasti tuttu tilanne, jossa aurinkoisena kesäpäivänä nautiskelee kylmää jäätelöä ja yhtäkkiä otsaan tulee inhottava jomottava kipu. Brain freeze eli aivojen jäätyminen tai leikkimielisesti sanottuna jäätelöpäänsärky on harmiton, mutta mikä sen oikeastaan aiheuttaa?

Kaikki kylmät ruuat ja juomat voivat aiheuttaa "aivojen jäätymisen" ja se liittyy vahvasti suun yläosaan. Siellä nimittäin on paljon pieniä verisuonia, joissa on paljon hermoja ja hermopäätteitä. Kun kylmä koskettaa noita verisuonia ne menevät shokkiin ja supistuvat äkillisesti. Kun taas esimerkiksi nielaisee kylmän jäätelön tai kylmää aiheuttava asia poistuu, keho antaa verisuonille käskyn laajentua.

- Tuo nopea supistuminen ja laajentuminen verisuonissa tuntuu hermoissa suonien ympärillä. Hermosignaali lähtee tämän jälkeen aivoihin, selittää lääkäri Kris Rau.

Mutta miksi kipu tuntuu pään alueella eikä suussa? Rau kertoo, että joskus aivoilla on vaikeuksia paikantaa, mistä kipu tulee.

- Vaikka kipu onkin suussa, aivot yhdistävät sen otsaan. Se on samanlaista kipua kuin esimerkiksi sydänkohtauksessa. Vaikka kipu onkin sydämessä, se tuntuu hartioissa.

Jäätelöpäänsärky ei kestä kovinkaan pitkään, mutta sitä voi lievittää syömällä tai juomalla jotain lämmintä. Toinen hyvä niksi on työntää kieli vasten suun yläosaa.

Lue myös: Onko jäätelön paloittelu hankalaa? Helppo kikka auttaa

Lue myös: Suklainen jäätelön korvike syntyy kotona hetkessä - tarvitset vain kaksi raaka-ainetta

Lähde: Refinery29

Kilpailut

Uusimmat