Kuva: Shutterstock

Katien, 37, borrelioosi diagnosoitiin närästykseksi - vasta kolmas testi paljasti totuuden

10.07.2019 16:45 - Katariina Auvinen

Naisen terveys romuttui täysin, kunnes hän sai vihdoin diagnoosin.

Yhdysvaltalainen Katie Wood, 37, vietti aurinkoista päivää lähimetsässä perheensä kanssa. Illalla hänen aviomiehensä löysi Woodin selästä pienen punkin, jonka hän poisti heti. 

- Tiesin borrelioosista eli Lymen taudista, mutta koska punkin purema parantui ilman minkäänlaista ihottumaa tai punaista, laajenevaa rinkulaa pureman ympärillä, ajattelin kaiken olevan hyvin ja unohdin koko pureman, Wood kertoo tarinaansa Health-julkaisulle. 

Tämä oletus koitui kuitenkin naisen terveyden kohtaloksi. Ensimmäiset oireet tulivat yhtäkkiä seitsemän viikkoa pureman jälkeen. Wood oli töissä, kun hän tunsi hengitysvaikeuksia ja painetta rinnassaan. Nainen kiiruhti lääkärille, joka arveli tutkimusten jälkeen naisen kärsivän vain närästyksestä ja lähetti tämän kotiin. 

Närästyslääkkeet eivät tuoneet helpotusta ja useiden verikokeiden ja muiden tutkimusten jälkeen kaikki vaikutti normaalilta. 

- Äitini kehotti minua vaatimaan borrelioositesti, koska muistimme punkin pureman. Testi tuli kuitenkin takaisin negatiivisena eikä minulla ollut mitään syytä epäillä lääkäreiden ammattiaitoa, hän kertoo. 

Seuraavien kuukausien aikana Wood ravasi jatkuvasti eri lääkäreillä ja tutkimuksissa. Sinä aikana hänen terveytensä huononi huononemistaan. Hänellä havaittiin kehossa tulehdusta sekä lääkäri huomasi naisen niskan jäykistyneen. Sen lisäksi Wood tunsi sormissaan ja käsissään tunnottomuutta ja pistelyä. 

Eräs lääkäri otti kuitenkin asiakseen tutkia Woodsia tarkemmin. Hän kertoi, että ihmiset saavat samanalisia oireita ollessaan joko vakavassa kolarissa tai punkin puremasta. Wood kertoi lääkärille, että häntä oli purrut punkki, mutta testit tulivat takaisin negatiivisina Lymen taudin osalta. 

- Lääkärini kehotti minua vaatimaan ylimääräistä testiä, jonka teinkin. Sekin tuli takaisin negatiivisena. 

Seuraavien kuuden kuukauden aikana naisen terveys mureni entisestään. Nainen hakeutui infektiotauteihin erikoistuneeseen sairaalaan, jossa hänelle tehtiin tarkempi borrelioositesti C6 peptidin vasta-ainetestillä Health-julkaisun mukaan.

- Lääkärin mukaan se olisi tarkempi testi. Se testi tuli takaisin positiivisena. Luulin, että kolmen viikon lääkekuuri parantaisi minut ja aloitin kuurin saman tien, hän kertoo. 

Ensimmäiset lääkkeet eivät toimineet, mutta toiset ovat tuottaneet tulosta. Hän ei ole vieläkään oireeton, mutta paremmassa kunnossa kuin ennen. Wood halusi kertoa tarinansa, jotta jotkut muut välttyisivät samalta. 

Lue myös: Nuori äiti kertoo kamppailustaan borrelioosia vastaan - joutuu syömään 32 tablettia päivässä

Lue myös: Laulajakaunotar asteli kuvaajien eteen kahden vuoden hiljaiselon jälkeen - borrelioosi vei voimat

Lähde: Health 

Kilpailut

Uusimmat