Kuva: Shutterstock

Helle voi olla vaaraksi - 4 tärkeää muistisääntöä kuumalle päivälle

13.07.2019 19:15 - Karoliina Kotala

Lämmin ilma ja aurinko ovat monen suomalaisen mieleen. Hellepäivänä on kuitenkin hyvä muistaa terveyden kannalta tärkeät ohjeet.

Kuuma ilma aiheuttaa useampia riskejä. Lämpöhalvaus on yksi vakavimmista seurauksista ja vaatii sairaalahoitoa. Sen lisäksi yleisiä ovat auringonpistos, lämpöuupumus ja kehon kuivuminen. Hellesäällä jokaisen onkin tärkeä muistaa muutama tärkeä ohje ja erityishuomiota kannattaa kiinnittää vauvojen ja pienten lasten sekä vanhusten ja sairaiden pärjäämiseen.

Pukeudu oikein

Hellesäällä on tärkeä muistaa suojata pää hatulla, joka suojaa myös niskaa. Lisäksi vaatteiden on hyvä olla kevyet ja mukavat sekä sellaista materiaalia, että niissä voi hikoilla.

Älä rasita liikaa

Hellesäällä itseään ei kannata rasittaa liikaa ja miellyttävin on oleskella varjossa.

Syö ja juo

Nestettä on hyvä nauttia pieniä määriä useasti, vaikka ei janottaisikaan. Myös säännöllinen syöminen on tärkeää. Vältä sen sijaan kahvia, teetä ja muita kofeiinipitoisia juomia sekä alkoholia, sillä ne kuivattavat kehoa entisestään.

Viilennä

Pidä keho viileänä suihkuilla ja vaikka kosteutetuilla pyyhkeillä. Myös koti kannattaa pitää mahdollisimman viileänä pitämällä verhot kiinni sekä suosimalla esimerkiksi tuulettimia ja läpivetoa.

Lähteet: Tikkurilan Ykkösapteekki

              THL.fi

Lue myös: Onko helteellä liian tukalaa nukkua? Yllättävä niksi takaa viileämmät unet hetkessä

Kilpailut

Uusimmat