Kuva: Shutterstock

Paarmat, punkit, hyttyset, ampiaiset - muista ötökänpistosten ABC

14.07.2019 12:15 - Karoliina Kotala

Hyönteiset kuuluvat kesään ja aiheuttavat toisinaan melkoista päänvaivaa.

Eri ihmiset reagoivat hyönteisten puremiin eri tavoin. Kaikkien puremien ja iho-oireiden kanssa olisi kuitenkin hyvä muistaa, että raapiminen vain pahentaa asiaa ja voi olla vaaraksikin, jos rikkoutuneeseen ihoon pääsee bakteereja.

Olipa kyseessä sitten paarma, ampiainen, mehiläinen, punkki tai hyttynen, muutama hoito-ohje on hyvä painaa mieleen.

Puhdista:

Jos punkki on kiinnittynyt ihoon, irrota se punkkipihdeillä varovasti, puristamatta punkin ruumista. Jos kyseessä on taas esimerkiksi mehiläinen, irrota pistin ihosta. Katso, että ihossa ei ole pistimiä tai muita hyönteisen osia ja puhdista pistokohta ihon desifiointiaineella tai ainakin saippualla ja vedellä.

Lievitä kutinaa ja kipua:

Turvotusta ja kutinaa voi ehkäistä kylmähauteella tai jääpalalla, jotka lievittävät tehokkaasti myös kipua. Jos olet saanut esimerkiksi ampiaisen pistosta allergisen reaktion, on hyvä ottaa kortisonitabletti. Apteekeista on saatavilla antihistamiinia sisältäviä puikkoja, joita voi levittää paukamiin ja pistokohtiin. Jos pistokohta on kipeä, kannattaa kipuun ottaa parasetamoli- tai ibuprofeenivalmistetta.

Seuraa tulehdusta

Pistokohdan toipumista kannattaa seurata. Iho voi punoittaa ja kuumoittaa, mutta jos pistokohta alkaa märkiä tai on erityisen kipeä, on hyvä käydä lääkärissä.

Lähteet: Tikkurilan Ykkösapteekki

               Yliopiston Apteekki

Lue myös: Yle: Uusi jättipunkkilaji löydetty - voi juosta uhrinsa perässä jopa 10 minuuttia

Kilpailut

Uusimmat