Kuva: Shutterstock

THL: Suomalaisten alkoholinkulutus väheni koronakeväänä, ryhmät, jotka muuttivat kulutustaan eniten

07.10.2020 09:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Koronakevään aikana suomalaisten alkoholin kokonaiskulutus väheni noin 10 prosenttia.

Suomalaisten alkoholin kokonaiskulutus laski Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvion mukaan viime keväänä koronaepidemian ensimmäisen aallon ja siihen liittyvien rajoitustoimien aikana.

THL:n arvion mukaan alkoholin kokonaiskulutus oli huhti-kesäkuussa noin 10 prosenttia pienempi viime vuoden vastaavaa ajankohtaan verrattuna. 

Muutos ei THL:n mukaan tapahtunut kuitenkaan tasaisesti kaikissa väestöryhmissä. 12 prosenttia väestökyselyyn vastanneista kertoi vähentäneensä, 8 prosenttia sen sijaan lisänneensä alkoholinkulutustaan. 

Eniten kulutustaan olivat muuttaneet toisaalta alle 35-vuotiaat ja toisaalta he, joiden taloudellinen tilanne oli epidemian aikana heikentynyt. Kulutustaan eniten muuttaneissa väestöryhmissä oli muita vastaajaryhmiä enemmän sekä niitä, jotka vähensivät kulutustaan, että niitä, jotka lisäsivät kulutustaan.

- Kaiken kaikkiaan epidemia näyttää jyrkentäneen alkoholinkulutuksen viime vuosien kehitystä, arvioi THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä.

- Alkoholinkulutus on vähentynyt vuodesta 2007 lähtien, ja yksin viime vuonna 2019 neljä prosenttia. Epidemian ja rajoitustoimien vaikutukset ovat olleet samansuuntaiset.

Lue myös: Milloin alkoholin juominen tulisi ehdottomasti jättää väliin? Katso paljastavat oireet

Lue myös: 6 merkkiä, että kehosi ei kestä alkoholia

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat