Kuva: Shutterstock

Yksi hedelmälaji voi tutkimuksen mukaan vähentää sydänkohtauksen riskiä

04.01.2022 13:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Samankaltaisia vaikutuksia saattaa löytyä muistakin hedelmistä.

Metro-lehti raportoi, että Kalifornian yliopiston uusi tutkimus on selvittänyt viinirypäleiden syönnin voivan laskea sydänkohtauksen riskiä. 

Suurin osa hedelmistä ja vihanneksista sisältää paljon terveyden kannalta hyödyllisiä ravintoaineita, mutta viinirypäle on tutkimuksen mukaan niin sanottua superruokaa. Rypäleet sisältävät kemikaaleja, jotka lisäävät hyvänlaatuisten ja hyödyllisten suolistobakteerien määrää ja näin ollen laskevat kolesterolia.

Aivan pienellä määrällä rypäleitä suuria vaikutuksia ei kuitenkaan välttämättä havaita. Tutkimukseen osallistuneet söivät noin 40 rypälettä päivässä. Tutkittavien ruokavalio oli tutkimuksen ajan muutoin vähäkuituinen ja sisälsi vähän vihannesperäisiä kemikaaleja, jotta tutkimuksessa voitiin keskittyä yksinomaan rypäleiden vaikutukseen. Tällaista ruokavaliota ei kuitenkaan pidä mennä kotioloissa testaamaan. Osallistujat olivat iältään 21 ja 55 vuoden välillä.

Kuukauden kuluessa rypäleitä syöneiden suolistossa oli verrokkiryhmää paljon enemmän terveellistä bakteeristoa. Heidän kolesterolinsa oli verrokkiryhmää 8 prosenttia matalammalla ja heidän suolistoistaan löydettiin hyödyllistä akkermansia-bakteeria, joka auttaa polttamaan sokeria ja kolesterolia.

Tutkijat painottavat, että kenenkään ei pidä siirtyä pelkkään viinirypäleruokavalioon, vaan jos terveyshyötyjä haluaa havitella, voi ruokavalioonsa hyvin lisätä niitä hieman tai kohtuullisesti. Tutkimusotanta on myös toistaiseksi pieni, testiryhmässä oli osallistujia vain 19 kappaletta. Muiden hedelmien kohdalla vastaavanlaista tutkimusta ei ole vielä ehditty tehdä, joten vaikutuksia voi myöhemmin ilmetä muistakin lajeista.

Lue myös: Nukkumaanmenoaika vaikuttaa tutkimuksen mukaan sydänvaivojen riskiin - katso, mikä on optimaalinen aika

Lue myös: Stressiä ja ahdistusta? Lievitä tukalaa oloa ravitsemusneuvojan helpoilla vinkeillä

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat