Kuva: Shutterstock

Anna: Iskikö flunssa? 24 tunnin sisällä kannattaa ottaa käyttöön yksi keino

19.11.2022 13:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Asiantuntijan mukaan kyseinen keino voi lievittää oireita, sekä hieman lyhentää flunssan kestoa.

Flunssan jyllätessä on hankalaa olla. Nenä vuotaa, kurkku on kipeä ja yskittää. Jos flunssan ensioireisiin, kuten esimerkiksi orastavaan kurkkukipuun reagoi tarpeeksi nopeasti, ei peli ole vielä välttämättä menetetty. Anna kirjoittaa, että lääkärin mukaan kannattaa 24 tunnin sisällä ensioireiden alkamisesta aloittaa sinkin käyttö. 

- Tutkimusnäytön mukaan sinkkiasetaatin käytöllä voidaan lyhentää flunssan kestoa, kun se aloitetaan riittävän ajoissa, sanoo lääkäri Heikki Karinen

Flunssa kestää yleensä noin kaksi viikkoa, mutta sinkkihoidon kanssa se voi kestää pari päivää vähemmän. Tämän lisäksi sinkki voi helpottaa flunssan oireita.  

Sinkkiasetaattia pitää muistaa ottaa reilusti, jotta siitä on hyötyä flunssan torjumiseen. Sinkin päivittäinen saantisuositus on yleensä 10 milligrammaa, mutta flunssan hoidossa sitä tulisi ottaa 80–100 mg vuorokaudessa. Sinkkiä löytyy apteekista niin suihkeena kuin tabletteinakin. 

- Jos käytössä on sinkkiasetaattisuihke, sitä otetaan neljä suihkausta heti, ja sen jälkeen joka toinen tunti toiset neljä suihkausta, kunnes oireet lievittyvät. Jos oireet lievittyvät neljän suihkauksen jälkeen jo hyvin, suihkauksia ei tarvitse enää ottaa, mutta jos eivät, hoitoa jatketaan, Karinen kertoo. 

Lue myös: Mistä tietää, johtuuko aivastelu allergiasta vai flunssasta? Asiantuntija kertoo Helsingin Sanomissa

Lue myös: Häiritseekö tukkoinen nenä yöunta? Jatkuva niistäminen voi vain pahentaa ongelmaa

Lue myös: Flunssakausi jyllää - katso, pesetkö kätesi oikein ja riittävän huolellisesti

Lähde: Anna

Kilpailut

Uusimmat