Kuva: Shutterstock

Häiritseekö tukkoinen nenä yöunta? Jatkuva niistäminen voi vain pahentaa ongelmaa

12.02.2020 21:45 - Milena Raappana

Niistäminen ei ole parhain ratkaisu tukkoisen olon helpottamiseen.

Tukkoisella nenällä nukkuminen on sula mahdottomuus. Niistämisestä ja nenäsuihkeista huolimatta henki ei kierrä ja uni ei tule. 

Refinery29-julkaisu listasi täsmävinkit, jotka saattavat helpottaa tukalaa tilannetta. 

1. Älä niistä nenääsi

Vaikka nenän niistämättä jättäminen kuulostaa todella kummalliselta tässä tilaanteessa, Clinical Infectious Diseases -julkaisun tekemän tutkimuksen mukaan niistäminen voi lisätä nesteiden tuotantoa ja bakteerien, virusten ja toisten tulehdusta aiheuttavien mikrobien kulkeutumista onteloihin. 

Nenän niistäminen myös kuivattaa nenän ympärillä olevaa ihoa, mikä saattaa myös tuntua todella inhottavalta ja pitää hereillä. Nenäliinapaketteja ei kuitenkaan kannata heittää kokonaan pois, vaan niistää vain silloin, kun sille on tarvetta. 

2. Ehkäise kuivaa ilmaa makuuhuoneessa

Kuiva huoneilma voi ärsyttää entisestään nenäonteloita ja kurkkua, mikä voi lisätä tukkoista oloa. Ilmankostutin voi auttaa tähän pulmaan ja auttaa nukkumisessa. 

3. Nosta päätä ylöspäin

Seisaallaan ylimääräinen lima pääsee valumaan kurkkuun. Makuullaan tämä ei onnistu, mikä aiheuttaa nukkuessa vaikeuksia hengittää tukkoisen nenän läpi. 

Flunssan jyllätessä kannattaakin nostaa päätä makuuasennossa ylöspäin ylimääräisellä tyynyllä. Näin nenän ontelot pysyvät puhtaampina. 

4. Huolehdi nesteytyksestä

Runsaan veden juonti helpottaa räkäistä oloa. Yksi lasi vettä ei kuitenkaan tee ihmeitä, vaan tämä vinkki toimii pitkällä tähtäimellä. Kun nestettä juo tarpeeksi pitkin päivää, ei olo ole illalla nukkumaan mennessä aivan yhtän tukkoinen. 

Lue myös: Sitkeä syysflunssa? Asiantuntijat vinkkaavat parhaimmat ruoka-aineet, jotka lisätä lautaselle

Lue myös: Iskikö kurkkukipu? Helpoilla kotikonsteilla lievität oireita nopeasti

Lähde: Refinery29

Kilpailut

Uusimmat