Kuva: Shutterstock

Suomessa lääkkeet selvästi Ruotsia kalliimpia, kertoo selvitys: Etenkin särkylääkkeissä iso ero

09.01.2024 13:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Ruotsissa itsehoitolääkkeet ovat keskimäärin 37 prosenttia edullisempia kuin Suomessa.

Tuoreen selvityksen mukaan suomalaiset maksavat itsehoitolääkkeistä huomattavasti enemmän kuin ruotsalaiset, kertoo Kaupan liitto tiedotteessaan. Tulosten mukaan itsehoitolääkkeet ovat Ruotsissa keskimäärin 37 prosenttia halvempian kuin Suomessa. 

Esimerkiksi allergialääke Kestine (ebastiini, 10 mg tabletti, 10 kpl) on Ruotsissa myyntikanavasta riippuen 33–50 prosenttia ja ibuprofeenia sisältävä särkylääke (400 mg tabletti, 30 kpl) vastaavaan vertailukelpoiseen tuotteeseen nähden 46−56 prosenttia edullisempi kuin Suomessa.

Selvityksestä ilmenee lisäksi että reseptilääkkeet ovat Ruotsissa keskimäärin 11 prosenttia edullisempia kuin Suomessa.

Yksi selittävä syy eroihin on apteekkijärjestelmä, joka uudistettiin Ruotsissa vuonna 2009. Tuolloin apteekkien omistaminen vapautettiin ja itsehoitolääkkeiden myyntiä laajennettiin myös kauppoihin. Ruotsissa apteekkiketjujen katerakenne on tehokas sekä katetaso huomattavasti suomalaisia apteekkeja alhaisempi. Ruotsissa ketjuja rohkaistaan rinnakkaistuontiin, ja aito kilpailu pitää hinnat alhaalla. Suomessa lääkkeiden hinnat on säännelty valtioneuvoston asettamalla lääketaksalla. 

Vuoden 2022 huhtikuusta lähtien apteekit ovat voineet kilpailla itsehoitolääkkeiden hinnoilla tietyn enimmäis- ja lattiahinnan välillä. Copenhagen Economicsin selvitys osoittaa, että lokakuussa 2023 tutkituissa suomalaisissa verkkoapteekeissa yli 95 prosenttia itsehoitolääkkeistä hinnoitellaan edelleen enimmäishinnan mukaan.

- Selvityksen tulokset osoittavat, että hintakilpailu on Suomessa hyvin vähäistä, toteaa Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi.

Lue myös: Suosituista särkylääkkeistä paljastui pelottava terveysriski - löytyykö omasta lääkekaapistasi?

Lähde: Kaupan liitto

Kilpailut

Uusimmat