Kuva: Shutterstock

Selvitys: 20 prosenttia sushista laadultaan huonoa tai välttävää pääkaupunkiseudun ravintoloissa

17.01.2024 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Valtaosa sushista oli laadultaan hyvää.

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut, Espoon seudun ympäristöterveys, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus ja Porvoon ympäristöterveydenhuolto selvittivät yhdessä sushien laatua vuonna 2023.

Näytteitä otettiin 59 ravintolasta ja 30 myymälästä ympäri pääkaupunkiseutua. Näytteitä otettiin susheista, jotka oli valmistettu paikan päällä itse ja myytiin asiakkaille pakkaamattomina itsepalvelu- tai palvelumyynnissä.

Selvityksestä kävi ilmi se positiivinen seikka, että 80 prosenttia myynnissä olleista susheista oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä, mikä voi huojentaa kuluttajaa. Kuitenkin sen rinnalla selvityksestä kävi ilmi myös, että vastaavasti 20 prosenttia sushista oli laadultaan joko välttävää tai huonoa. Laadultaan välttävän katsottiin vielä kelpaavan elintarvikkeeksi, eikä sushien aistinvaraisessa alustavassa testauksessa havaittu tuotteissa mitään poikkeavaa.

Näytetuloksista löytyi muun muassa ruokamyrkytyksiä aiheuttavaa Bacillus cereusta sekä listeriaa. Löydökset olivat kuitenkin vähäisiä, mikä tarkoittaa, että myös kuluttajan riski sairastua on lopulta pieni. Riskiryhmäläisiä elintarviketarkastaja kuitenkin kehottaa pitämään riskin mielessä.

”Riskiryhmään kuuluvien, kuten raskaana olevien ja iäkkäiden, on kuitenkin hyvä tiedostaa listerian esiintymismahdollisuus susheissa”, kommentoi elintarviketarkastaja Terhi Juppi Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.

Selvityksessä todettiin, että sushien säilytyksellä lienee ratkaiseva asema mikrobilöydösten kanssa. Selvityksessä todettiin sushin laadun olevan hieman parempaa paikoissa, jossa sushi sai olla lämpötilaltaan enintään 12 celsiusta. Matalan lämpötilan tiedetään ehkäisevän mikrobien lisääntymistä elintarvikkeessa.

Lue myös: Yli 800 ihmistä sai ruokamyrkytysoireita Mikkelissä elokuussa – todennäköinen syy selvisi

Lue myös: Osterien ruokamyrkytysepidemia puhuttaa - lue, mitkä Suomessa eniten aiheuttavat ruokamyrkytyksiä

Lähde: Helsingin kaupunki

Kilpailut

Uusimmat