Kuva: Shutterstock

Hepatiittikohu meetvurstien ympärillä paisuu - THL kertoo kymmenten joutuneen sairaalaan

07.03.2024 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Viime kuukausina THL on rekisteröinyt kymmeniä tartuntatapauksia.

Kohu hepatiittivirusta sisältäneiden meetvurstien ympärillä paisuu entisestään.

THL kertoo tartuntarekisteriin merkittäneen tammi-helmikuun aikana 81 hepatiitti E -virustapausta ympäri Suomea. Jopa puolet tartunnan saaneista on joutunut sairaalahoitoon.

Meetvurstikohun kannalta merkittävää on se, että THL on haastatellut 81 joukosta 30 henkilöä, joista peräti 27 kertoi käyttäneensä jotakin meetvurstituotetta ennen sairastumistaan. Nautitut meetvurstit eivät kuitenkaan olleet pelkästään tuotteitaan myynnistä vetäneen Kotivaran tuotteita, vaan keskenään erimerkkisiä.

Aiemmin uutisoimme, mitkä kaikki tuotteet vedetään myynnistä hepatiitin tai sen epäilyn vuoksi. 

Jos raaka-aineissa on ollut Hepatiitti E -virusta, saattaa se säilyä juuri kylmäsavustetuissa kestomakkaraoissa kuten meetvurstissa tai salamissa, sillä virus tuhoutuisi vasta normaalissa ruoan kuumentamisessa. 

Hepatiitti E tarttuu yleensä elintarvikkeista

Hepatiitti E on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka ei välttämättä kuitenkaan heti tartunnan jälkeen oireile mitenkään, sillä usein oireet alkavat vasta 40 vuorokauden kuluttua tartunnasta. Usein hepatiitti E ei oireile ollenkaan.

Ihmisiin virus tarttuu usein juuri elintarvikkeiden kautta. Virus leviää usein ihmisten tai eläinten ulosteen kautta veteen ja elintarvikkeisiin. Hepatiitti E:n voi saada myös suorassa kontaktissa virusta erittävän ihmisen tai eläimen ulosteeseen.

Lue myös: Meetvurstista löytyi hepatiittia - älä käytä listan tuotteita

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat