Kuva: Shutterstock

Portaiden kävelemisellä on lukuisia terveyshyötyjä

01.05.2024 14:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Unohdettu liikuntamuoto edistää tutkitusti terveyttä ja on helppo ottaa osaksi arkirutiineja.

Portaiden käveleminen on yhteydessä pidempään elämään, todetaan Euroopan kardiologisen seuran tutkimuksessa. 

Ihmisillä, jotka valitsevat säännöllisesti portaat hissin sijaan, on 24 prosenttia pienempi riski kuolemaan ja 39 prosenttia pienempi riski kuolla sydänsairauksiin, selviää tutkimuksesta.

- Jos sinulla on mahdollisuus valita portaat tai hissi, mene portaat koska se auttaa sydäntäsi, sanoo tohtori Sophie Paddock  East Anglian yliopistosta ja Norfolkin yliopistosta sekä Norwichin yliopistollisen sairaalan säätiöstä. Jopa lyhyillä aktiivisuuden piikeillä on hyödyllisiä terveysvaikutuksia ja edes lyhyiden portaiden kävely tulisi olla osana päivittäisiä rutiineja.

Tutkimus osoittaa, että portaiden kiipeämiseen liittyy myös pienempi riski sairastua sydänsairauksiin, sydänkohtaukseen, sydämen vajaatoimintaan sekä aivohalvaukseen.

Sydän- ja verisuonitaudit ovat suurelta osin ehkäistävissä fyysisen rasituksen, kuten liikunnan kaltaisten tekojen kautta. Maailmanlaajuisesti useampi kuin joka neljäs aikuinen ei täytä suositeltuja fyysisen aktiivisuuden tasoja. Portaiden kävely on käytännöllinen ja helposti saatavilla oleva liikunnan muoto, joka usein unohdetaan.

- Näiden tulosten perusteella kannustamme ihmisiä sisällyttämään portaiden kävelyn jokapäiväiseen elämäänsä. Joten olitpa töissä, kotona tai muualla, valitse portaat, Paddock sanoi lehdistötiedotteessa. Tutkimus ehdotti, että mitä enemmän portaita käveltiin, sitä suuremmat hyödyt olivat.

Tutkimusta varten yhdistettiin tiedot yhdeksästä eri tutkimuksesta, joihin osallistui yhteensä yli 480 000 ihmistä. Tutkittaviin kuului sekä terveitä osallistujia että niitä, joilla oli aiemmin ollut sydänkohtaus tai valtimosairaus. Ikä vaihteli 35–84-vuotiaiden välillä ja 53 prosenttia osallistujista oli naisia. 

Lue myös: Naislääkäreiden potilaat kuolevat epätodennäköisemmin, kertoo tuore tutkimus

Lue myös: Rasittavaa liikuntaa kannattaisi lisätä jo nuoresta alkaen - voi ehkäistä sydänsairauksia 

Lue myös: Jokainen askel on tärkeä - jo hyvin pienikin määrä liikuntaa vaikuttaa aivoihin merkittävästi

Lähde: European Society Of Cardiology

Kilpailut

Uusimmat