Kuva: Shutterstock

Jokainen askel on tärkeä - jo hyvin pienikin määrä liikuntaa vaikuttaa aivoihin merkittävästi

30.01.2024 11:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Jo kevyestäkin liikunnasta voi saada liikunnan hyödyt talteen.

Viikoittaiset liikuntasuositukset voivat tuntua monen hektisessä arjessa turhauttavan kaukaisilta. Niihin kannattaa yhä tähdätä, mutta todellisuudessa aivojen kognitiivisiin kykyihin vaikuttaa myönteisesti jo esimerkiksi pienikin happihyppely.

Muun muassa New York Post uutisoi, että jopa maltillinen aktiivisuus kuten 4000 askelta päivässä on yhdistetty aivojen suurempaan tilavuuteen, mikä puolestaan vaikuttaa aivojen terveyteen ja kognitiivisten kykyjen säilymiseen. Aiemmin mittarina sopivalle aktiivisuudelle on pidetty 10 000 askelen rajaa, mutta hyötyjä voi saavuttaa jo aiemminkin. Tutkimus tehtiin Los Angelesissa sijaitsevalla Pacific Neuroscience Institute’s Brain Health Center -klinikalla. 

- Tämä on paljon vähemmän kuin usein ehdotettu 10 000 askelta, mikä tekee siitä saavutettavamman tavoitteen monille ihmisille, kommentoi toinen tutkimusta johtaneista tohtoreista, David Merrill.

Lajilla ei ole niin väliä, kunhan liikut

Hyödyt saavuttaakseen urheilulajilla ei näyttänyt olevan suurtakaan merkitystä. Tärkeämpää oli saada syke nousemaan edes 10 minuutin ajaksi päivässä. Niillä tutkimukseen osallistuneilla henkilöillä, jotka harjoittelivat 10 minuuttia päivässä, oli enemmän aivomassaa monilla tärkeillä alueilla kuten muistista vastaavassa hippokampuksessa. Tutkimukseen osallistui yli 10 000 keski-iältään 52-vuotiasta. 

Tutkimus näyttäisi siis asettuvan linjaan aiemman tutkimustiedon kanssa. Liikunta edistää paitsi kehon hyvinvointia, myös aivojen kognitiivisia kykyjä ja voi siten ehkäistä esimerkiksi muistisairauksia kuten dementiaa. 

Lue myös: Haluatko selvitä vain yhdellä venytyksellä? Ota käyttöön "maailman paras venytys"

Lue myös: Lepopäivää ei missään nimessä pidä jättää väliin - treenille tärkeämpi kuin arvaatkaan

Lue myös: Unohda 10 000 askelta, pienempi määrä toisi samat hyödyt

Lähde: New York Post

Kilpailut

Uusimmat