Kuukautiset muuttavat jopa ääntäsi - lue erikoiset menkkafaktat

30.04.2015 10:15 - Senni Loikala

Alavatsakipuja ja makeanhimoa? Ne ovat vasta alkua, sillä kuukautiset vaikuttavat moneen paljon yllättävämpään asiaan.  

Muuttavat ääntä

Kurkunpään ja vaginan soluissa uskotaan olevan samanlaisia hormonireseptoreita, mikä mahdollistaa sen, että kuukautisten aikaan naisen puheääni muuttuisi.

Tämä todistettiin vuonna 2011 Ethology-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, joissa miehet pistettiin tunnistamaan naisten äänistä, oliko heillä kuukautiset vaiko ei. Miehet osuivat oikeaan 35 prosentin varmuudella.

Lisäävät eläväisyyttä

Kuukautisten aikaan naisen keltarauhashormonin taso on alhaisimmillaan, mikä voi näkyä lisääntyneenä eläväisyytenä luonteessa.

Lisäksi kuukautiskierron tiedetään olevan yhteydessä seksuaaliseen halukkuutteen. Kuukautisten aikaan osa naisista tuntee kiihottuvansa herkemmin kuin muulloin. Emättimessä on myös tavanomaista enemmän liukkautta, mikä voi saada yhdynnän tuntumaan aiempaa paremmalta. 

Verenvuotoa muuallakin

Suurimmalla osalla naisista kuukautiset tulevat normaalina vuotona alapäästä, mutta harvinaisemmissa tapauksissa menkat aiheuttavat verenvuotoa silmiin, korviin ja suuhun. 

The Journal of the American Medical Association -lehti uutisoi nuoren naisen tapauksesta, jossa hänellä oli kuukautisten ajan molemmissa jaloissaan runsaasti verestävät, kipeät haavaumat. Ne parantuivat itsestään kolmen päivän kuluttua kuukautisten loppumisesta.

Kupillinen verta

Kuukatisten aikaan naiset menettävät verta kahdesta ruokalusikallisesta noin yhteen kupilliseen. Jos täynnä verta oleva kuukautisside tai tamponi täytyy vaihtaa kahden tunnin välein, kannattaa puhua asiasta lääkärin kanssa. Tällöin vuodon määrä voi aiheuttaa jo haittaa terveydelle.

Vaikka kuukautiset voivat aiheuttaa monenlaisia sivuoireita, on hyvä muistaa niiden kuuluvan jokaisen terveen naisen elämään. Pahoistakin kuukautisista selviää aina - oman ajan, hemmotteluiden, ystävien tai vaikkapa suklaan voimin.

Lue myös: Taiteilijan kuukautiskuva Instagramissa aiheutti kohun: "Sehän on vain punainen täplä"

Lähde: Medical Daily

Kilpailut

Uusimmat