Mikä ihmeen saunajooga ja -pilates? Kokeile lempeää treeniä lauteilla

05.05.2015 14:15 - Tiina Svensk

Tuntuuko treenaamaan lähteminen pakolta, mutta haluaisit kuitenkin huoltaa kehoa? Ratkaisu voi löytyä omasta kotisaunasta.  

Kehostaan voi huolehtia yllättävässä paikassa kotonaan: saunayoga- ja saunapilates-tuntien kehittäjä Tiina Vainio on vienyt lempeät, kehoa huoltavat lajit saunan lauteille. Saunayoga –tunteja löytyy suomalaisten kuntokeskusten tarjonnasta, ja saunalajeja tarjotaan tällä hetkellä jo neljässä maassa. Mutta mitä ihmettä saunayoga oikein on?

- Saunayoga on saunassa istuen, lauteilla, tehtäviä joogaan pohjautuvia liikkeitä. Lämpötila on mieto, noin 40-50 astetta. Saunapilateksessa taas lauteilla tehdään istuen liikkeitä, jotka pohjautuvat pilatestekniikkaan, kertoo Vainio.

Lämpö lisää liikkuvuutta

Lämpötila tehostaa lempeää harjoitusta, sillä se tekee kropasta elastisemman. Silloin jäykätkin nivelet ja lihakset venyvät paremmin. Harjoitus ei hoida ainoastaan kehoa, vaan myös mieli kiittää.

- Lämpö saa mielen rentoutumaan. Ei tarvitse kuin katsoa suomalaisia keväällä, kun aurinko alkaa paistaa. Täällä on heti ihan eri asenne, on helpompi keskittyä positiivisiin asioihin, Vainio hymähtää.

Saunayoga lisää lempeällä tavalla selkärangan liikkuvuutta, ja on Vainion mukaan hyvää vastapainoa istumiselle. Saunapilates huoltaa myös rankaa, ja vahvistaa syviä lihaksia tehokkaasti. Lajit sopivat myös kovaa treenaaville:

- Voi olla, että pinnalliset lihakset ovat hyvässä kunnossa, mutta siitä huolimatta voi olla niin jäykkä, etteivät syvät lihakset vatsasta aktivoidu. Esimerkiksi jos istuu liikaa ja treenaa kovaa, niin lonkankoukistajat voivat olla niin kireät, ettei pysty aktivoimaan syviä lihaksia.

Omassa saunassa

Saunalajeihin voi tutustua ohjatuilla tunneilla, mutta harjoitus kotonakin onnistuu. Vainio kehottaakin tekemään omasta saunasta oman hyvinvointitilan. Saunalajien liikkeet voivat olla myös hyvinkin fyysisiä, ja saunassa voi tehdä vaikka toiminnallisen lihaskuntoharjoituksen.

Saunayoga-tunnille tai omaan harjoitukseen kannattaa valmistautua juomalla pari lasia vettä ennen aloittamista, ja lauteille on hyvä napata mukaan oma vesipullo.

Maailmalla

Laji on levinnyt ympäri Suomea ja ohjaajia on koulutettu jo viiteenkymmeneen eri kohteeseen. Saunalajeja löytyy myös maailmalta: Virosta, Ruotsista ja Espanjasta. Suomalainen laji sopii hyvin myös ulkomaalaiseen saunakulttuuriin.

- Sauna on sellainen mindfullness-tila, jossa arkihuolet kaikkoaa helposti. Sauna on aika luonteva paikka tehdä tällaista harjoitusta, kun nykyihminen on niin hektinen. Harjoitus auttaa rentoutumaan lauteilla ja keskittymään hetkeen, Vainio summaa.

Lue myös:  Nainen joogasi säännöllisesti kuukauden ajan - lue, oliko kokeilusta hyötyä

Kilpailut

Uusimmat