Kynsilakka voi uhata terveyttäsi – kemikaalit yhdistetty hedelmättömyyteen ja syöpään

22.05.2015 08:15 - Eeva Rajala

Naiset käyvät enenevässä määrin kynsisalongeissa, ja monet eivät voi lähteä kotoaan ennen kuin kynsilakka on kohdillaan.

Epidemiologi varoittaa kynsilakan sisältämistä kemikaaleista, joilla voi olla vakaviakin vaikutuksia terveydelle.

Stanfordin yliopiston epidemiologi Thu Quach kirjoittaa The Conversation -julkaisun nettisivulla, että kynsien hoidossa käytettävät tuotteet sisältävät myrkyllisiä ja mahdollisesti terveydelle haitallisia ainesosia. Joidenkin yhdisteiden, kuten formaldehydin, kerrotaan lisäävän syöpäriskiä, kun taas toiset yhdisteet voivat sekoittaa hormonitoiminnan.

Myrkyllinen trio

Tutkijat kutsuvat tolueenia, formaldehydiä ja dibutyyliftalaattia myrkylliseksi trioksi näiden aineiden vakavien vaikutusten vuoksi, ja erityisesti kynsisalongeissa työskentelevät ovat vaarassa. Quachin mukaan näille kemikaaleille altistuminen voi vaurioittaa hermojärjestelmää ja hormonitoimintaa, ja kemikaalit on yhdistetty muun muassa syöpään ja hedelmällisyysongelmiin.

Tolueeni on yleisesti käytetty liuotin, joka saa aikaan sileän lopputuloksen kynsilakalle ja pitää kynsilakan väriaineen sekoittuneena muihin yhdisteisiin kynsilakkapullossa. Se voi kuitenkin vaikuttaa myös keskushermostoon ja aiheuttaa hedelmällisyysongelmia. Tolueenia käytetään usein lisäaineena bensiinissä.

Formaldehydiä käytetään kynnen kovettajana ja kynsienhoitovälineiden desinfiointiaineena, mutta se on samalla tunnettu karsinogeeni eli syöpää aiheuttava. Dibutyyliftalaattia lisätään kynsilakkaan, jotta aineesta saadaan notkeampaa. Aine on tosin yhdistetty myös hedelmällisyysongelmiin.

Quach sanoo, että tämän trion lisäksi kynsienhoitotuotteissa käytetään muita vahingollisia kemikaaleja. Monissa kynsisalongeissa ei ole tarpeeksi hyvää ilmastointia, jotta asiakas tai työntekijä pääsisi kemikaalihöyryistä eroon.

Terveysongelmia ei pidä vähätellä

Erityisesti kynsisalongeissa työskentelevillä on riski sairastua. Kemikaaleille altistuminen voi edellä mainittujen asioiden lisäksi aiheuttaa muun muassa ihoärsytysoireita, silmävaurioita ja allergisia reaktioita. Lisäksi saattaa ilmaantua muistiongelmia, päänsärkyä, neurologisia ongelmia, pahoinvointia sekä hengitys-, lihas- sekä kehitysongelmia.

Tutkimuksissa on todettu, että hedelmällisyysongelmien lisäksi kynsisalonkien työntekijät voivat kärsiä myös muista lisääntymiseen liittyvistä vaivoista, kuten ennenaikaisesta synnytyksestä, pienikokoisista vauvoista sekä erilaisista raskauteen liittyvistä komplikaatioista.

- Vaikka tutkimukset eivät aina anna täsmällisiä vastauksia kemikaaleille altistumisen ja terveysongelmien yhteydestä, on vaikea sivuuttaa sitä mahdollisuutta, Quach jatkaa.

Lue myös: Johtuvatko oudot oireesi hormoneista? Häiriön syynä saattaa olla käsidesi

Lähde: The Conversation

Kilpailut

Uusimmat