Ahdistutko sosiaalisissa tilanteissa? Vaikeus kääntyy tutkitusti voitoksesi

24.07.2015 15:45 - Senni Loikala

Sosiaalinen ahdistus tuntuu piinaavalta, mutta nyt tutkijat ovat löytäneet siitä myös kiistattoman hyviä puolia.

Sosiaalisten tilanteiden pelko tuntuu usein ainoastaan ikävältä riesalta. Vaikka kyseessä on arkea häiritsevä psykologinen vaikeus, on siitä nyt löydetty hyviäkin puolia. Tuoreen kanadalaisen Lakeheadin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan ihmiset, joilla on sosiaalisten tilanteiden pelko, ovat muita älykkäämpiä verbaalisesti. 

Sosiaalisten tilanteiden pelkoa on tutkittu viime aikoina muuallakin. Newyorkilaisen SUNY Downstate Medical Center -terveyskeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan sosiaalisten tilanteiden pelon omaavilla ihmisillä on myös keskimäärin korkeampi älykkyysosamäärä kuin muilla.

Empaattisuus lisääntyy

Israelilainen Haifan yliopiston tutkimuksen mukaan sosiaalisten tilanteiden pelko parantaa ihmisen empatiakykyä. Tutkijoiden mukaan vaikea-asteisesta sosiaalisesta ahdistuksesta kärsivät ihmiset olivat muita herkempiä ja huomaavaisempia muiden mielialoja kohtaan. He olivat myös valppaita ja läsnä sosiaalisissa tilanteissa.

Onneksi sosiaalista ahdistusta voidaan hoitaa terapian ja lääkehoidon avulla. Tutkimukset kuitenkin todistavat, että vaikeissakin asioissa on usein valoisampia kääntöpuolia.

Lue myös: Onko sinulla tai tutullasi paniikkihäiriö? Paras selviytymiskeino löydettiin

Lähde: Higher Perspectives

Kilpailut

Uusimmat