Mitä yksi hampurilainen tekee kropallesi? Lue karut faktat

26.09.2015 08:15 - Reetta Haverinen

Yksi maailman tilatuimmista pikaruokatuotteista näyttää ehkä viattomalta herkulta, mutta ruoan säännöllinen nauttiminen tekee terveydellesi kaikkea muuta kuin hyvää. 

Hampurilaisravintolan tiskillä piipahtaminen on varsin tuttua monille suomalaisille, jotka kaipaavat nopeasti edullista ruokaa, joka myös maistuu maukkaalta. Majoneesilla ja juustolla täytetty hampurilainen on herkullista, sitä ei taatusti kiellä kukaan. Mutta vaikka pikaruokaketjun hittituote maistuisi hyvältä, ei se kuitenkaan tarkoita, että vatsasi ja kroppasi pitäisivät kaloripitoisesta ateriavalinnastasi - päinvastoin. 

Hyvää oloa tuottava kaloripommi

Viattoman näköinen hampurilainen on oikea susi lammasten vaatteissa. Hampurilaisen negatiiviset vaikutukset keholle alkavat samantien, kun ensimmäinen suupala on nautittu.

Kaloripitoinen pikaruoka nostaa kropan verensokeritasot hetkessä pilviin. Rasvainen, kaloripitoinen ateria laittaa myös aivot tuottamaan hyvänolon hormoneja, jonka vuoksi pikaruoan syöminen tuntuu niin nautinnolliselta. Sen vuoksi ihmiset jäävät pikaruokakoukkuun varsin helposti. 

Tämän lisäksi esimerkiksi tavallisessa kerroshampurilaisessa on runsaasti fruktoosisiirappia ja natriumia. Molemmat ovat helposti koukuttavia ruoka-aineita, jotka saavat ihmiskehon himoitsemaan ruokaa lisää ja lisää, vaikka vatsa olisi jo täysi. Kyseiset ravintoaineet kasvattavat myös riskiä sairastua esimerkiksi ylipainoon, diabetekseen ja sydänsairauksiin.

Mielihalut heräävät

Esimerkiksi Big Mac -hampurilainen sisältää noin 970 mg natriumia, joka tarkoittaa, että ateriassa on hurja määrä suolaa. Natriumin määrä voidaan muuttaa suolaksi kertomalla natriumarvo luvulla 2,5. Siten Big Mac -ateriassa on suolaa 2425 mg! Tämä tarkoittaa, että hampurilaisen nauttimisen jälkeen henkilön verenpaine nousee ja kehon nestetasapaino järkkyy.

Suola ryhtyy janottamaan ja usein ihmiset erehtyvät luulemaan janoa näläksi. Siten ylensyöminen on hyvinkin mahdollista. Suolapitoinen ateria kuormittaa myös munuaisia ja myös sydän joutuu tekemään töitä enemmän kuin normaalisti.

Kun ateriasta on kulunut noin tunti, kerroshampurilaisen syöjä himoitsee edelleen lisää ruokaa. Tämä johtuu siitä, että hampurilainen on saanut verensokeritasot heittämään kärrynpyörää. Mielihalut varsinkin kaloripitoisia ruokia kohtaan kasvavat. Varsin monet kaartavatkin hampurilaisravintolasta kotiinsa karkkikaupan kautta.

Raskas sulatettava

Normaalisti ihmisen ruoansulatukselta vie noin 24-72 tuntia aikaa sulattaa ateria. Näin ei kuitenkaan ole hampurilaisen kohdalla. Pikaruoka on niin rasvaista, että ruoansulatuselimistö joutuu työskentelemään hurjasti pidempään kuin silloin, kun vatsa on täytetty tavallisella kotiruoalla.

Ennen kuin ruoansulatus on käsitellyt kerroshampurilaisen, saattaa aikaa kulua jopa kolme päivää. Esimerkiksi Big Mag -purilainen sisältää noin 1,5 grammaa transrasvoja, jotka ovat niin sanottuja huonoja, tyydyttämättömiä rasvoja. Nämä rasvat kasvattavat muun riskejä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen ja ylipainoon.

Alta löydät esimerkiksi McDonald'sin suursuosikin, Big Mac -hampurilaisen ravintosisällön:

Energiasisältö: 509 kcal
Rasvaa: 26 g
Tyydyttyneitä rasvoja: 10 g
Hiilihydraatteja: 42 g
Sokeria: 8,7 g
Proteiinia: 27 g
Kuituja: 3,1 g
Suolaa: 2,3 g


Lue myös: Uskomatonta! Tältä näyttää vuodelta 1999 säilynyt pikaruokaketjun hampurilainen

Lähde: McDonald's, Metro, Duodecim

Kilpailut

Uusimmat