Kuva: Mikko Räsänen

Suomalainen fitness-tähti lajin karusta arjesta: Banaanikielto ja riisiä rintaliiveissä

12.11.2015 21:00 - Eeva Rajala

Eevi Teittinen, 26, elää unelmaansa bikini fitness -kisaajana - vaikka toisinaan se vaatiikin hänen muusikkopuolisoltaan paljon joustoa ja Eeviltä vihaviestien käsittelyä.

Pirteän ja itsevarman oloinen Eevi Teittinen saapuu treenivaatteissaan suoraan salilta iltapäiväiseen haastatteluun. Tarjoan hänelle kahvia, teetä ja vettä, mutta tiukasta treenistä tunnetulla naisella on mukanansa oma smoothie.

Eevi nousi suuren kansan tietoituuteen Fitnesspäiväkirjat-ohjelman myötä. Parhaillaan 26-vuotias Eevi valmistautuu tulevana viikonloppuna Budapestissa järjestettäviin Bikini Fitnessin MM-kisoihin. Karsinnoista tuli toinen sija ja SM-kisoista mestaruus.

Haaveena fitness

Bikini fitness on Eeville melko tuore tuttavuus, mutta treenaaminen ja liikunta ovat olleet hänen elämässään pienestä pitäen. Hänen lapsuuden aikainen ystävänsä oli SM-kisapäivänä laittanut Facebookiin kuvan lapsuudenajan ystäväkirjasta, jossa Eevi oli haaveammatin kohdalle kirjoittanut jo silloin jotakin samansuuntaista.  

- Siellä luki liikunnanohjaaja ja malli. Nämä ovat nyt yhdistyneet. Liikunta on kyllä ollut aina se ykkösjuttu itselleni, Eevi kertoo.

Eevi oli lapsena sosiaalinen ja rämäpää. Isoveljen ja isosisko kanssa oli joskus taistelua, ja erityisesti veljen kanssa hän sai pitää puoliaan. Vaikka Eevi oli lapsena sosiaalinen, hän teki paljon asioita myös yksin. Äitikin huolestui, kun Eevi leikki paljon yksinään.

Hyvä kasvatus toi vahva itsetunnon

- Tykkäsin yksin tekemisestä ja omasta tekemisestä, jota on selkeästi mukana myös tässä lajissa. Tämäkin on aika yksinäistä puuhaa, mutta silti nautin suunnattomasti myös ihmisten kanssa ydessä tekemisestä, Eevi sanoo.

Eevi varttui Kotkassa. Hän sai tulla, mennä ja kasvaa vapaasti. Hän pitääkin kasvatuksen ja perheen kautta saatua pohjaa elämässään vankkana. Tämän vuoksi Eevin kehonkuva ja minäkuva ovat kasvaneet myös vahvoiksi ja terveiksi.

- Minulla on ollut aika vahva tahto ja itsetunto aina. Siitä saan olla tosi tyytyväinen. Olen ollut kauhuissani siitä, minkälaisia paineita tämän päivän nuoret joutuvat kohtaamaan, paineita joita ei ollut silloin, kun olin itse nuori. Sitä vain painettiin ulkona, ihan sama mitä oli päällä - isoveljen vanhat verkkarit ja kirppikseltä lenkkarit - pelattiin pesäpalloa iltamyöhään, ja kotiovet olivat auki, Eevi muistelee.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Älä tee isoja päätöksiä liian nuorena"

Eevillä on oma MiniFitness-blogi, jonne tulee usein kommentteja ja kysymyksiä myös nuorilta tytöiltä. Eevi kehottaa aina nuoria antamaan itsellensä aikaa. Ajatusmaailma kehittyy paljon iän myötä, joten liian nuorena ei kannata päättää turhan tiukasti tärkeistä asioista.

- Sanon heille, etteivät he tekisi päätöksiä liian nuorena. Ikä tuo kyllä varmuutta. Ei pidä antaa muiden negatiivisten ihmisten tai kommenttien päästä oman pään sisälle. Kaiken niskaani saaman myrskyn jälkeen tiedän, kuinka vaikeata se voi olla, Eevi pohtii.

Nuoren itsetuntoon ja itsevarmuuteen vaikuttavat monet asiat: mitä kotona tapahtuu, millaista tukea saa ja erityisesti millainen ystäväpiiri nuorella on. Eevi muistaa omasta nuoruudestaan, miten huonot ystävät ja huonot piirit voivat vaikuttaa. Kyse on Eevin mukaan yllättävän tärkeistä asioista, kun mietitään sitä, millaisia aikuisia nuorista kasvaa.

Eevin mukaan myös koulun vaikutus nuoren kasvamiseen on suuri. Hänestä tosin tuntuu, että nykyään kouluissa on aiempaa löysempi ote. Koulut eivät ota samalla tavalla vastuuta kuin aikaisemmin.

- Kyllä minä koen, että minun opettajani ottivat aikoinaan tosi henkilökohtaisesti koululaisten kasvamisen. Varmasti tuolloin oli erilaiset mahdollisuudetkin, koska koululaisia on ollut vähemmän ja olen ollut pienissä kouluissa Kotkassa, nainen muistelee.

Kulisseista esiin ja suuri päätös

Eevi on ollut bikini fitness -kilpailurumbassa mukana noin vuoden. Ennen kisaamistakin hän on ollut ahkera treenaaja. Viisi salikertaa viikossa on ollut hänen elämässään läsnä jo kauan ennen kisaamista. Fitnessistä hän kiinnostui ensimmäisen kerran, kun halusi mennä personal trainer - kouluun.

- Kun päädyin kouluun vihdoin ja viimein monen vuoden miettimisen jälkeen, perustin myös MiniFitness -blogin. Perustin sen, koska sille oli markkinarakoa. Suomesta ei löytynyt silloin sporttiblogia. Silloin se oli nimenomaan pelkkään treenaamiseen keskittyvä blogi ja aika faktapohjainen, mutta se alkoi muodostua henkilökohtaisemmaksi, Eevi kertoo.

Hän huomasi, että blogin tullessa henkilökohtaisemmaksi, on pakko tulla kulisseista esiin myös itse. Tätä Eevi pitää myös hetkenä, jolloin bikini fitness -kisaaminen alkoi kiinnostaa yhä enemmän.

- Jos puhutaan nimenomaan bikini fitness- lajista, kiinnostuin siitä pari vuotta sitten silloin, kun se rantautui selkeämmin Suomeen. Minulla oli aika pitkään sellainen tunne, että se kiinnostaa, mutten ollut valmis lähtemään itse kisoihin. Viime syksynä päätin, että vitsi minä teen tämän nyt. Sitten ei voi enää jossitella tai miettiä, olisiko pitänyt, bikini fitnessin Suomen mestari pohtii.

Vaikein osuus vasta kisojen jälkeen

Eevi ei koe uhranneensa mitään, kun hän on alkanut treenata tosissaan kisoihin. Jos on aitoa intohimoa, halua ja lisäksi löytyy oikeat motiivit tehdä jotain, ei jää oloa, että olisi uhrannut jotain.

- Totta kai on joutunut järjestelemään asioita uudestaan ja priorisoimaan asioita eri tavalla. Erityisesti kilpailukausi on aikaa, kun fokus pitää olla tekemisessä, siellä salilla ja pitää pystyä syömään dieetin mukaan. Silloin totta kai kaikki illanistujaiset ja muut ovat poissuljettuja, Eevi myöntää.

Kisaaminen ja kisoihin valmistautuminen voi olla henkisesti vaikeata aikaa, mutta kenties vaikein osuus käynnistyy vasta kisakauden loppumisen jälkeen.

- Voisin jopa sanoa, että se on ehkä henkisesti vaikein osuus. Silloin pitää olla valmis siihen, ettei treeni vain lopu. Vaikka kisakausi loppuu, ei voi vain yhtäkkiä lässähtää. Treenit ja ruokavalio jatkuvat kisojenkin jälkeen, Eevi selventää.

Miten Eevi sitten itse syö, se kiinnostaa varmasti jokaista. Hän noudattaa kisakuntoa hakiessaan niin kutsuttua käänteisdieettiä. Ruokavalioon lisätään viikkotasolla esimerkiksi hiilihydraatteja hiljalleen. Heti kisojen jälkeen ei voi alkaa mässäillä, mitä sattuu, sillä keho ei tiedä, mitä oikein tehdä.

- Tämä pitää olla myös osa kausisuunnitelmaa eli pitää suunnitella, miten palaudutaan kisakaudesta. Totta kai palautuminenkin on yksilöllistä. Siihen vaikuttaa hirveästi se, miten koko kisakausi on toteutettu, millainen kausisuunnitelma on ollut ja mitkä ovat valmentajan metodit tehdä asioita, Eevi jatkaa.

(kuva: Mikko Räsänen)

Kotona oli vaikeinta

Kotona on ihana olla, mutta kisojen aikana siellä on myös ollut vaikeinta. Eevi seurustelee ja asuu yhdessä kihlattunsa, rap-artisti Uniikkina tunnetun Dan "Dani" Tolppasen kanssa. Eevi huomasi SM-kisojen jälkeen, miten kovasti hän olikin joutunut keskittymään omaan suoritukseen.

- Viimeinen kuukausi elämästä ennen SM-kisoja oli pelkästään lajiin keskittyvää. Sen ymmärtäminen kotona voi olla tosi haasteellista. Mutta kyllä Dani sen ymmärsi loppuvaiheessa, mitä tämä on. Tämä on urheilua, Eevi kertoo.

Kotona piti asioista myös keskustella avoimesti. Hän näytti Danille avoimesti, kun väsyttää, ja toinen auttoi kotitöissä ja järjestelyasioissa. Vaikka kisaaminen oli käynnissä, samalla pyörii normaali arki. Eevin ja Danin kotona on muun muassa tehty remonttia kisarutistuksesta huolimatta.

- Tässä on ollut aika paljon kaikkea. Ei tästä matkasta yksin olisi selvinnyt. Kyllä se vaatii sieltä kotoa tukea ja ymmärrystä siitä, mitä tämä aika on, Eevi kiittelee.

"Miksen voi saada banaania?"

Kisojen aikana on tiukka ruokavalio, eikä mässäilylle ole tilaa. Voisi kuvitella, että tiukan ruokavalion aikana alkaa tehdä kovasti mieli kaikenlaisia herkkuja, kuten pizzaa, suklaata ja hampurilaisia. Eevillä suurin ruokahimo kisojen aikana on kuitenkin banaani. Sitä ei kuitenkaan saa syödä.

- Olen odottanut sen paluuta tässä dieetillä ja kysellyt valmentajaltani Aleksilta, miksen voi saada banaania, voitaisiinko tehdä asialle jotain? Se oli sekä Jyväskylän karsinnoissa että Lahdessa SM-kisoissa ensimmäinen asia, mitä söin kisan jälkeen, Eevi nauraa.

"Kisakausi vie kropan äärirajoille"

Fitness-sana yhdistetään terveyteen, mutta bikini fitness -kilpailuun liittyy myös vähemmän terveitä asioita. Eevi ei kutsuisi bikini fitness -kisaamisen viimeisiä viikkoja ihan superterveellisiksi. Mutta, kuten jokaisen extremelajin kohdalla, ei aina voidakaan olettaa, että kaikki on superterveellistä.

Elämäntyylinä fitness on kuitenkin hyvinvointia, liikkumista ja terveellisiä elämäntapoja, joita Eevikin edustaa kisakauden ulkopuolella hyvin vahvasti.

- Kisakausi vie kropan hyvin äärirajoille. Mutta siihen, kuinka äärirajoille ja onko terveys uhattuna, pystyy itse vaikuttamaan kaikella pohjatyöllä, eli miten toteuttaa dieetin ja kuunteleeko kroppaansa. Jos kroppa sanoo, ettei enää, painetaanko silti vai pohditaanko sitä, että on vain yksi terveys? Itselleni on ollut selkeää, että jos terveyteni olisi uhattuna, minä lopettaisin. Sen tietyn kynnyksen yli en ole ollut valmis menemään. Uskon myös, että tätä lajia voi harrastaa fiksusti, jos haluaa ja jos siihen on edellytykset, Eevi selventää.

Fitness ei ole pelkkää kisapäivän glitteriä

Bikini fitness -lajia voi harrastaa myös hölmösti ja sen vuoksi laji on saanut myös negatiivista julkisuutta. Mediassa huonot tapaukset nousevat herkästi esiin. Eevin mukaan on toki hyvä, että huonokin puoli tuodaan esiin, mutta hän toivoo olevansa tietynlainen esimerkki siitä, miten asiat voidaan tehdä oikein.

Fitness-ilmiössä on siis sekä hyviä että huonoja puolia. Hyvää on muun muassa se, että ihmiset innostuvat liikkumaan ja keskittyvät terveellisiin elintapoihin. Varjopuolena on Eevin mukaan se, ettei välttämättä aina tiedetä, mitä esimerkiksi salilla pitäisi tehdä. Koko fitness-ajatus voi kääntyä aivan ylösalaisin sen vuoksi, ettei ymmärretä faktoja lajista.

- Laji on hankala varsinkin, kun ei ymmärretä lajin taustoja. Se on haaste varsinkin nuorten kohdalla. He eivät välttämättä ymmärrä, kuinka paljon ja mitä lavakunto on vaatinut. He eivät myöskään ymmärrä sitä, että kyseessä on extreme-urheilu. Se ei ole normaali tila tavalliselle liikkujalle. Itse toivoisin, että tätä lajia tuotaisiin esille sellaisena kuin se on, ettei pelkästään kisapäivän glitter-huumaa, mitä siis näkee vain lavalla, Eevi miettii.

Silikonirinnat omaan tarpeeseen

Kisapäivänä bikini fitness -kisaajat näyttävät drag queen -meikissä jopa pelottavilta. Lavavalo on Eevin mukaan armoton, joten normaalimeikki hukkuisi valoihin heti. Vahva meikki, purkkirusketus ja kehon tasapainottaminen rintoja korostaen kuuluvat lajiin.

- Purkkirusketuksen väri korostaa lihaserottuvuutta. Onhan se mukavamman näköinen kuin olla lakananvalkoisena lavalla.

Lajin kohdalla puhutaan usein myös rinnoista, etenkin silikonirinnoista. Eevi paljasti MiniFitness -blogissaan hiljattain, että hän on ottanut muutama vuosi sitten silikonirinnat. Eevi kirjoitti samalla, ettei halua tehdä itsellensä mitään muita toimenpiteitä.

”Koin jääväni paitsi naisellisuudesta ja siitä nauttimisesta. Rintani eivät koskaan kasvaneet. Tämä asia teki minut todella surulliseksi hyvin pitkään. Hankin silikonit suomalaisella klinikalla vuonna 2012. Punnitsin ja perehdyin asiaan vuosia ennen päätöstäni”, Eevi kirjoittaa blogitekstissään.

Kisarinnat pelkkää illuusiota

Bikini fitness -kisoissa myös silikonirintaiset naiset joutuvat tukeutumaan jos jonkinlaisiin konsteihin, jotta rinnat tasapainottaisivat treenattua kroppaa mahdollisimman hyvin. Kisatissit ovat Eevin mukaan vain illuusiota. Laji ja siinä menestyminen eivät missään tapauksessa vaadi silikoneja. Yhtenä esimerkkinä Eevi mainitsee jyväskyläläisen Jaana Malytchevan, joka on Suomen yksi kovimpia kisaajia, ja kisaa Eevin kanssa samassa pituusluokassa. Malytcheva on menestynyt tänä vuonna erittäin hyvin maailmalla täysin luomurinnoilla.

- Kun ihmiset tietäisivätkin, miten paljon toppausta bikineissä on! Meillä oli villalankaa, kahdet toppaukset, on pumpulia ja fileitä, jotta saadaan tissiä ylemmäs. Siellä on oikeasti paljon tavaraa. Kun ottaa bikinien yläosan pois ja laittaa sen pöydälle, niin siinähän ovat toiset tissit, Eevi nauraa.

Bikinien toppauksissa käytetään paljon myös riisiä, jota laitetaan esimerkiksi sukkahousujen sisään, muotoillaan se pussiksi ja laitetaan bikineihin. Rintoja myös teippaillaan, kun pyritään luomaan lisää tasapainoa kroppaan. Eevillä itsellään on ollut kisoissa kahdet toppaukset, fileet ja vielä pumpulia.

Pakarakohua liioiteltiin

Bikini Fitness -kisoissa jokainen kohta kehosta on pisteytyksen alla. Tämä saattaa aiheuttaa monillekin paineita, mutta Eevi kertoo olevansa kisapäivänä täysin valmis kritiikille.

- Ajattelen lavalla ainoastaan esiintymistä ja läsnäolemista. Jos siinä alkaisi ajatella, mitäköhän tuokin ajattelee, kun tuijottaa noin, siinä menisi pasmat sekaisin. Lavalla pitää olla jo tyytyväinen tehtyyn työhön. Minulla ei ole ollut sellaista oloa, että voi kun olisin tehnyt vielä jotain, Eevi tokaisee.

Bikini Fitness -kisojen voitokkaan Suomen finaalin jälkeen Eevi törmäsi spekulaatioihin siitä, ettei hänen olisi pitänyt voittaa, sillä hänellä esimerkiksi oli kisoissa liian pieni peppu. Spekulaatiot lähtivät käyntiin Eevin kanssakisaajasiskon kommenteista, joita mediassa myös väriteltiin. Totuus on kuitenkin, että kokonaisuus ratkaisi voiton. Vaikka Eevillä sattui olemaan kenties pienemmät pakarat, hän ei ollut muita huonompi. Pakaroissa oli kuitenkin hyvä muoto, vaikka olikin vähemmän lihasta.

- Kun itse luin kilpasiskoni kirjoituksen hänen blogistaan, olin sinut asian kanssa. Ei minua kauheasti hetkauttanut. Häntä selkeästi harmitti kakkostila, ja hän on tehnyt paljon töitä, mutta niin olen minäkin. Hän on ollut lajin parissa pidempään, ja fysiikka on kehittynyt ihan eri tavalla. Tämä oli minun ensimmäinen kisani. Ei voi edes odottaa, että fysiikka olisi nyt kivikova, koska kehittymiseni alkaa tästä, Eevi selventää.

Julkisuuden ikävin puoli

Eevi on jo näyttänyt olevansa vahva. Häntä ei kaada julkisuudessa esitetyt spekulaatiot ja kommentit hänen rinnoistaan, kisapakaroistaan tai parisuhteestaan. Spekulaatiot ovat kuitenkin Eevin mielestä julkisuuden ikävin puoli. Hän on vastannut muun muassa ikäviini kommentteihin, joita hänen blogilukijat ovat kirjoittaneet. Kommenteista näkyy Eevin mukaan selvästi, ketkä ovat oikeasti blogin vakiolukijoita ja tuntevat hänet, ja ketkä niitä, jotka haluavat vain kommentoida jotain negatiivista.

- Suomihan on vähän tällainen maa, että pitäisi olla hiljaa, jos menestyy tai pahoitella sitä, jos voitti Suomen mestaruuden. Puhuin juuri Danin kanssa siitä, ettei minua yleisesti jaksa kovasti kiinnostaa, jos joku on jotain mieltä tai jos minun ei olisi pitänyt voittaa. Minulle on aivan sama. En voittanut sen vuoksi, että olen julkisuudessa. Se on vain niiden ihmisten harmi, jotka jäävät negatiivisuuteen rypemään, nainen tokaisee.

Eniten negatiivista palautetta on tullut nimenomaan bikini fitness -lajin myötä. Laji herättää ristiriitoja ymmärrettävistä syistä, koska ihmiset eivät aina tiedä lajista. Kommenteissa on menty myös henkilökohtaisuuksiin, mutta Eevin mielestä ei voi muuta olettaakaan: Mitä enemmän menestyy, sitä enemmän saa myös lokaa niskaansa.

Joku heikompi olisi saattanut päätyä luovuttamaan, mutta ei Eevi. Negatiivissävytteisistä spekulaatioista huolimatta todellisuudessa Eevi on saanut enemmän positiivista kuin negatiivista palautetta.

Dani iski heti kiinni

Eevi ja Dani ovat pitäneet yhtä muutaman vuoden. He tutustuivat yhteisten ystävien kautta. Dani oli lisännyt Eevin ensin Facebook-ystäväksi ja jäänyt kyttäilemään, milloin Eevi on vapailla markkinoilla. Sitten Dani iski heti kiinni.

- Hän oli niin hyvä tyyppi. Tulimme tosi hyvin juttuun heti ja olimme täysin samalla tasolla, rakastunut Eevi kertoo.

Pariskunta on pitänyt yhtä jo muutaman vuoden, ja ensi vuonna juhlitaan pariskunnan häitä. Dani kosi Blockfest-festivaali-lavalla viime kesänä ja täysin yllätetty Eevi jäi lavalla lähes sanattomaksi.

- Kisaamiseen pystyy valmistautumaan, mutta kosintaan ei. Tilanne meni niin, että ”hetkinen mitä täällä tapahtuu, menen tuonne lavalle, mutta mitä täällä tapahtuu?” Se oli hetki, missä sain miettiä, tapahtuuko tämä oikeasti. Samaa asiaa hoin itse asiassa silloin, kun voitin, Eevi muistelee.

Häistä tulossa kunnon bileet

Eevi on itsevarma ja vahva nainen, mutta hänestä ei omien sanojensa mukaan ole kuoriutumassa hirviömorsianta, päinvastoin.

- Yksi hyvä puoli, mitä dieetti on tuonut esiin, on se, että minusta on tullut rennompi. En stressaa enää yhtään samoista asioista kuin aikaisemmin. Todella jännä piirre, ja toivottavasti tämä pysyy. Kisapäivä oli stressitasoltaan selkeästi elämäni isoin päivä. Kun häät tulevat, ne hoituvat heittämällä. Luulen myös, että meillä on vähän erilaiset häät kuin monella muulla, koska Dani on juutalainen. Meille tulee oikeasti bileet, haluamme pitää hauskaa, Eevi suunnittelee.

Häistä on tulossa vain pienen piirin juhlat, joihin kutsutaan Eevin ja Danin elämästä vain kaikki lähimmät tyypit, oma jengi. Häitä on jo sen verran suunniteltu, että vieraslista on tehty ja hääpaikka päätetty. Kaksikko on saanut myös muutamat menuehdotukset.

"Haluan keskittyä lapsiin, kun niiden aika on"

Lasten hankkiminen on myös jossain vaiheessa ajankohtaista. Eevin mukaan perhe on haaveissa - jossakin kohtaa elämää. Sitten hän joutuu myös pohtimaan, lopettaako hän kisaamisen vai pitääkö taukoa.

- Olen niin perhekeskeinen ihminen. Luulen, että haluan keskittyä lapsiin sitten, kun niiden aika oikeasti on, Eevi kertoo.

Viiden vuoden kuluttua Eevi näkee edelleen itsensä tekemässä töitä hyvinvoinnin ja liikunnan alalla. Hän ei vielä tiedä, miten kauan haluaa käydä bikini fitness -kisoissa, mutta nyt hän haluaa vielä haastaa itseään ja saada hyviä tuloksia aikaan.

- Nyt käydään MM-kisat ja sen jälkeen alkaa off-kausi, jolloin jatketaan treenaamista. Toivottavasti saadaan hyviä tuloksia ja pääsen haastamaan itseäni taas uudella tavalla lajin parissa. Sen jälkeen katsotaan, millaista on kehitys, sillä sehän määrää, milloin mennään kisaamaan. Voi olla, ettei keväällä välttämättä ehditä, mutten näe, että lopettaisin tämän nyt tähän. Elämästä ei koskaan tiedä, annan sen kuljettaa, Eevi toteaa.

Eevi osallistuu Bikini Fitnessin MM-kisoihin Budapestissa tulevana viikonloppua. Nainen lähtee kisamatkalle perjantaina. Mitä tahansa viikonloppuna tapahtuukaan, Eevi saa olla ylpeä tehdystä työstä, ja kisan jälkeen hän saa syödä myös kieltolistalla olevia banaaneja hyvällä omallatunnolla.

(kuva: Mikko Räsänen)


Kilpailut

Uusimmat