Kuva: Fotolia

Limsan juotuasi seuraava tunti ratkaisee seuraukset - toimitko suosituksen mukaan?

01.12.2015 15:15 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan niin sokerilliset kuin sokerittomat virvoikkeet ovat lähes yhtä haitallisia hampaille. Juoman nauttimisen jälkeen kannattaa kuitenkin tietää tutkijoiden suositus.

Sokerittomat virvoitusjuomat sekä monien suosimat makuvedet saattavat olla yhtä haitallisia hampaillesi kuin sokeroidut virvoikkeet. Näin väittää tuore australialainen, Melbournen yliopiston tekemä tutkimus.

Monissa sokerittomissa juomissa on matala pH-arvo ja niissä on myös happamia lisäaineita. Molemmat johtavat selvään hammaskiilteen pehmenemiseen.

- Monet eivät tiedä, että sokerin vähentäminen ei vähennä riskiä hampaiden reikiintymiselle, koska joidenkin ruokien ja juomien kemialliset happoyhdistelmät voivat aiheuttaa yhtä vahingollisen hammaskiilteen liukenemisen eli eroosion, tutkija ja professori Eric Reynolds selvittää.

Tutkittuaan yli 20:tä erilaista sokeritonta juomatyyppiä, ovat tutkijat sitä mieltä, ettei sokerillisten ja sokerittomien juomien vaikutuksissa hampaisiin ole merkittävää eroa.

Tee näin

Tutkijat suosittelevat, että juotuasi virvokkeita, huuhtelisit suusi lopuksi vedellä. Tärkeää kuitenkin on, että odotat vähintään tunnin ennen kuin harjaat hampaasi.

Koska niin sokerilliset kuin sokerittomat virvoitusjuomat pehmittävät hammaskiillettä, voi purukaluston harjaus liian nopeasti olla ikävä virhe, sillä tuolloin kiille vaurioituu helpommin tai lähtee harjauskohdalta kokonaan pois.


LUE MYÖS: SodaStream saa haastajan: Uusi limsalaite valmistaa Coca-colaa ja Spriteä

Lähde: Fox News

Kilpailut

Uusimmat