Kuva: Fotolia

Uusi sukupuolitauti löydettiin: Lymyää suurimmalla osalla oireettomana

08.12.2015 16:15 - Senni Loikala

Mycoplasma genitalium on sukuelinten limakalvoilla elävä bakteeri, josta moni on tuskin kuullutkaan. Nyt tutkijat ovat selvittäneet, että se voi tarttua yhdynnässä.

Tuoreen, International Journal of Epidemiology –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sukupuolitauteihin saatetaan lisätä uusi tulokas. Kyse on sukuelinten limakalvoilla elävästä, tulehduksia aiheuttavasta loisbakteerista, mycoplasma genitaliumista. Sen olemassaolosta ollaan tiedetty jo 80-luvulla, mutta nyt tutkijat vahvistavat bakteerin todennäköisesti tarttuvan yhdynnässä.

Tutkimukseen osallistuneista, tartunnan saaneista naisista noin 56 prosenttia kertoi, ettei heillä ollut mitään erityisiä oireita. Sama luku oli miehillä selvästi korkeampi, noin 94 prosenttia.

- Aivan kuten monet muutkin sukupuolitaudit, mycoplasma genitalium on oireeton, sanoo lääkäri Raquel Dardik yhdysvaltalaiselta Joan H. Tisch Center for Women's Health -naistenklinikalta.

Mycoplasma genitalium saattaa kuitenkin aiheuttaa osalle oireita, joiden perusteella on mahdollista epäillä tartuntaa.

- Naisilla tämä sisältää ärsyttävää tunnetta aiheuttavaa, kivuliasta virtsaamista ja seksin jälkeistä verenvuotoa. Miehillä yleisimmät merkit ovat kivulias virtsaaminen ja vesimäinen erite peniksestä, Dardik kertoo.

Koska kyseessä on vielä tuore tutkimustulos, eivät lääkärit välttämättä osaa epäillä potilaalla mycoplasma genitalium -tartuntaa. Jos potilaalle tehdyt muut testit tulevat negatiivisina takaisin, voi seuraavaksi olla kannattavaa ehdottaa lääkärille mycoplasma genitaliumin testaamista.

Kyseinen bakteeri saadaan kukistettua antibioottikuurin avulla.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimukseen osallistui noin 4500 miestä ja naista, jotka olivat iältään 18-44-vuotiaita. Jokaisella oli aktiivinen seksielämä vähintään yhden seksikumppanin kanssa. Osallistujilta otettiin virtsanäytteet, joista selvisi, että noin 70:llä hengellä oli mycoplasma genitalium.

Tutkijat ottivat virtsanäytteet myös noin 200 neitsyeltä, eikä heistä yhdelläkään ollut kyseistä bakteeria. Tämä vahvisti tutkijoiden oletusta siitä, että mycoplasma genitalium tarttuisi harrastamalla suojaamatonta seksiä.


LUE MYÖS: Sinkkumies, älä ikinä harrasta seksiä ilman kondomia - lääkäri paljastaa riskin, jota tuskin tiesit

Lähde: CNN

Uusimmat