Kuva: Fotolia

"Aivoni ovat viholliseni" - pakko-oireisesta häiriöstä kärsivät avautuvat arjestaan

31.03.2016 15:15 - Iiro Myllymäki

Ihmisten rehelliset kertomukset pakko-oireisesta häiriöstä auttavat ymmärtämään häiriön laajaa kirjoa.

Pakko-oireisesta häiriöstä (OCD, obsessive compulsive disorder) kärsivät ihmiset jakavat kokemuksiaan osana The Secret Illness -taideprojektia. Ihmiset kertovat rehellisesti projektin nettisivujen ”seinällä” sairauden aiheuttamista pakonomaisista tunteista ja ajatuksista sekä pelon ja syyllisyyden kokemisesta sairauden keskellä. Projektin takana ovat elokuvantekijä Liz Smith ja näyttelijä Becca Laidler, joiden tavoitteena on laajentaa projektia käsittämään nettisivujen lisäksi myös kolme lyhytelokuvaa aiheesta.

”Pakko-oireinen häiriö on usein väärinymmärretty ja väheksytty sairaus. Haluamme muuttaa tämän”, nettisivuilla kerrotaan projektin tavoitteista.

Häiriöstä kärsivät lähettävät kertomuksensa sähköpostilla Smithille, joka siirtää ne sivustolle.

"Elämä on taistelukenttä"

”Kuvittelen kaikenlaisia kamalia tapahtumia – maanjäristyksiä, autokolareita, räjähdyksiä – jotta pystyisin estämään niitä tapahtumasta”, kertoo sivulla kalifornialainen Laura, 38.

”Olin raskaana. Olin varma siitä. Vaikka raskauteen ei ollut minkäänlaista mahdollisuutta, ostin 15 raskaustestiä lieventääkseni ahdistustani”, kirjoittaa puolestaan 24-vuotias nimettömänä pysyvä nainen Yhdysvaltain Minnesotasta.

”Elämä on taistelukenttä. Aivot ovat viholliseni. Kamppailemme ajatusteni hallinnasta keskenämme joka päivä”, kertoo Australian Perthissä asuva Stephanie, 27.

Liz Smith on huolissaan siitä, että OCD nähdään yleisesti synonyyminä siisteydelle eikä elämänlaatua heikentävänä sairautena. Smith toivoo The Secret Illness -projektin valistavan ihmisiä, joilla ei ole paljon etukäteistietoa OCD:stä.

Lue myös: 4 myyttiä ammattiavusta: Korjaa ennakkoluulosi terapiasta

Lähteet: Independent, The Secret Illness

Kilpailut

Uusimmat