Kohdussako leppoista? Sinullakin on saattanut olla yllättävän kiire sikiönä

03.08.2014 21:15 - Senni Loikala

Raskausaikana kohdussa tapahtuu suuria asioita, joista tiedämme vain osan.  

Ihmiselämän ensimmäiset yhdeksän kuukautta luulisi olevan leppoisaa aikaa. Tutkija Bill Fiferin mukaan kohdussa vietetty ajanjakso on kuitenkin kiireisempää kuin mitä voisi luulla.

Iso osa vastasyntyneen tekemistä asioista on niille jo tuttua puuhaa. Kaikkea kohdussa vietetyistä hetkistä ei silti voida tietää. Alla ovat selvillä olevat asiat tuoreista tutkimuksista.

Liikkuminen

Vatsassa kasvava pienokainen tuntee tarvetta liikkua. Asiantuntijoiden mukaan potkiminen ja muut temput voivat johtua siitä, että odottava äiti syö tai vaihtaa asentoa.

Viime kuussa julkaistun brittitutkimuksen mukaan raskaana olevan naisen tunteet voivat saada sikiön liikkumaan kohdussa tietyllä tavalla. Jos äidit ovat stressaantuneita, pienokaiset koskettavat useammin kasvojaan vasemmalla kädellään.

Koska odottavan äidin stressillä saattaa olla vaikutusta sikiön käyttäytymiseen kohdussa, suosittelevat tutkijat vähentämään stressiä odotusajalla.

Oppiminen

Sikiöt pystyvät tunnistamaan niille luettuja loruja. Tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa raskautensa viimeisellä kolmanneksella olevat naiset nimittäin lukivat ääneen tunnettuja loruja kahdesti päivässä parin viikon ajan. Tällöin pienokaisten syke laski kohdussa.

Kun täysin vieras ääni luki sikiöille loruja odottavan äidin vatsan lähellä pari viikkoa myöhemmin, laski sikiöiden syke myös tuolloin.

Maistaminen ja haistaminen

Kun raskausviikkoja on kulunut noin 20, sikiölle alkavat maku- ja hajuaistit kehittyä. Tällöin ne voivat päästä nauttimaan tietyistä ravinteista kohdussa, jotka vaihtelevat sen mukaan, mitä odottava äiti on syönyt. Mahdollista on, että ne saattavat vaikuttaa siihen, mitkä ovat lapsen lempiruokia tulevaisuudessa.

Erään tutkimuksen mukaan vauvat, joiden äidit olivat syöneet runsaasti porkkanoita raskautensa loppuaikoina, pitivät kyseisen juureksen mausta enemmän kuin vauvat, joiden äidit eivät popsineet porkkanoita.

Kuunteleminen

Sikiön korvat ovat muotoutuneet täydellisiksi jo raskauden puolivälissä. Näin ollen synnyttyään vauvat voivat tunnistaa äitinsä äänen, jos heille ollaan puhuttu vielä masussa asustettuaan.

Amerikkalainen Christine Moon tutkii vauvojen kykyjä tunnistaa ääniä. Tutkimuksessaan Moon antoi tunnin ikäisille vastasyntyneille tutit ja soitti heille äitinsä nauhoitettua ääntä. Kun vauvat kuulivat äitinsä puheen, imivät he tuttia nopeammin. Se saattaa viitata siihen, että ääni on heille ennestään tuttu.

Näkeminen

Näköaisti kehittyy sikiölle viimeisenä. Tosin tuoreiden tutkimusten mukaan ne saattavat erottaa valon ja pimeyden kohdussa. Siitä huolimatta luonto hoitaa aistin kehittymisen itsestään, eikä odottavien äitien tarvitse stressata vauvan näköaistin kehityksestä. 

Uutisoimme aiemmin, että raskausajan pahoinvointi voi yllättäen olla hyvä enne lapsen älykkyyden ja terveyden kannalta. Pääset juttuun tästä.

Lähde: Today

Kilpailut

Uusimmat