Kärsitkö raudan puutteesta? Testaa helposti

03.04.2014 09:15 - Heli Thoren

Kolmetoista kysymystä voivat paljastaa sinulle, että kärsit raudan puutteesta eli anemiasta.

Onko olosi vetämätön ja iho kalpea? Nämä ovat kaksi asiaa, joista voi päätellä, että kärsit raudan puutteesta. Käy seuraavat 13 kysymystä läpi. Jos vastaat yli kolmeen kysymykseen myöntävästi, saatat tarvita lisää rautaa ruokavalioosi:

1. Oletko uupunut?

Raudan puute ilmenee ennen kaikkea jatkuvana väsymyksenä ja uupumuksena. Ruuhkavuodet väsyttävät joka tapauksessa, joten aina uupumus ei ole merkki anemiasta. Jos kuitenkin lepäät ja nukut riittävästi, eikä väsymys helpota, voi raudan puute olla syynä.

2. Onko sinulla runsaat kuukautiset

Naiset, joilla on runsaat kuukautiset menettävät joka kuukausi niin paljon verta, ettei keho pysy mukana. Kokeile yksinkertaista tamponitestiä. Jos joudut vaihtamaan tamponin useammin kuin kahden tunnin välein, menetät niin paljon verta, että se vaikuttaa myös rautatasoihisi. Ota yhteyttä gynekologiin, joka voi auttaa runsaan vuodon kanssa.

3. Oletko kalpea?

Ihon kalpeus voi myös olla merkki raudan puutteesta. Katso myös ikeniäsi ja silmäluomiesi sisäpintaa. Jos ne ovat vaaleamman punaiset kuin yleensä, voi sekin olla merkki raudan puutteesta.

4. Salpautuuko henki?

Jos puuskutat helposti portaissa tai sinusta tuntuu, että joudut vetämään henkeä välillä kiivaasti, voi se kieliä anemiasta. Kun veressä happipitoisuudet ovat alhaalla, se näkyy hengästymisenä.

5. Lyökö sydän epätahtiin?

Sydämen rytmihäiriöit, lisälyönnit ja hengityksen salpautuminen voivat viitata myös anemiaan. Jos oireet jatkuvat, on sydämen tilakin tärkeä kartoittaa, vaikka kyseessä voi olla myös raudan puutos.

6. Kärsitkö levottomista jaloista?

15 prosenttia ihmisistä, jotka kärsivät levottomista ja kihelmöivistä jaloista, kärsii raudan puutteesta.

7. Kärsitkö päänsärystä?

Kun rautaa uupuu kropasta, keho pitää huolen, että aivot saavat ensimmäisenä happea. Tästä johtuen aivojen valtimot voivat turvota, ja tämä tuntuu päänsärkynä.

8. Himoitsetko jäätä tai mutaa?

Anemiasta kärsivät ihmiset voivat saada outoja mielihaluja - myös jääkaapin ulkopuolelta. Monet raudan puutteesta kärsivät kertoivat himoitsevansa esimerkiksi mutaa tai kertoivat haluavansa pureskella paperia. Myös jääpalahimo voi kieliä anemiasta.

9. Tunnetko olosi levottomaksi?

Raudan puute aiheuttaa levottomuutta. Sydän voi anemiassa lyödä tiheämmin ja raudan puute vaikuttaa myös kropan hermojärjestelmään. Kaikki tämä voi tuntua levottomuutena ja lisätä stressaantunutta oloa.

10. Lähteekö hiuksia enemmän kuin yleensä?

Kun anemia etenee, se saattaa näkyä myös hiusten lähtemisenä. Keho pyrkii pitämään huolta, että kropan tärkeät toiminnot saavat riittävästi happea, ja tämä saattaa näkyä hiusten lähtemisenä.

11. Oletko kasvissyöjä tai vegaani?

Anemia on yleisempää kasvipainotteista ruokavaliota nauttivilla. Liha ja kala sisältävät runsaasti rautaa, ja jos ne eivät kuulu ruokavalioon, tulisi rautaa nauttia mahdollisesti lisäravinteena. Myös esimerkiksi parsakaali, pinaatti ja marjat sisältävät myös rautaa.

12. Oletko raskaana?

Sikiö tarvitsee rautaa ja saattaa "varastaa" äidin varastoista. Tämän vuoksi odottaessa rauta-arvot monesti sukeltavat ja äiti saattaa tarvita lisärautaa.

13. Onko kielesi erityisen sileä?

Raudan puute voi vaikuttaa myös kielen tuntuun ja ulkonäköön. Monet anemiasta kärsivät tuntevat kielensä erityisen sileäksi tai oudon kihelmöiväksi tai puutuneeksi.

Jos vastasit useaan kysymykseen myöntävästi saatat kärsiä raudan puutteesta. Lisää rautaa ruokavalion muodossa ruokavalioosi, ja testaa huomaatko eron olossasi.


Mistä saan lisää rautaa?

Muun muassa pinaatti, linssit, pavut, punainen liha, kana, kala, marjat, parsakaali ja pähkinät sisältävät runsaasti rautaa.

Kilpailut

Uusimmat