Kuva: Fotolia

"Vaihto-opiskelu opetti rohkeammaksi"

30.03.2017 19:15 - Katja Nygård - Luettu 2 219 kertaa

Tradenomiopiskelija Joel Hagströmillä, 24, oli juuri ja juuri espanjan alkeet hallussaan, kun hän lähti vaihto-opiskelijaksi Chileen.

Olin opiskellut tasan yhden kurssin espanjaa ennen lähtöäni viideksi kuukaudeksi Chileen yksityiseen yliopistoon vaihto-opiskeluun. Päädyin Chileen, koska halusin lähteä vaihtoon jonnekin Euroopan ulkopuolelle. Chile tuntui kaikista Etelä-Amerikan maista kaikkein turvallisimmalta ja ilmastoltaan sopivalta.

Vaihtoon lähteminen oli helppoa, koska opiskelupaikkani, Centria-ammattikorkeakoulu, auttoi ja tuki minua lähtemisessä. Centrialla on yli sata yhteistyökorkeakoulua ympäri maailmaa, joten Chilen lisäksi muita vaihtoehtoja kohdemaaksi olisivat olleet muun muassa Brasilia, Japani ja Meksiko. 

Alku Chilessä tuntui haastavalta, koska juuri kukaan paikallinen ei puhunut englantia. Tavallaan se oli hyväkin, koska sen vuoksi minun oli pakko oppia espanjaa. Koululla, jossa opiskelin, ei ollut asuntolaa, mutta onnistuin kuitenkin huonolla espanjallani löytämään itselleni Facebookin kautta asunnon, jossa oli hyvin kansainvälinen meininki. Välillä siellä riideltiin, mutta oli meillä hauskaakin.

Joka paikassa ensimmäisenä

Ensimmäisten tenttien aikana tunsin pientä epätoivoa. Vaikka tentit olivat englanniksi, ne tuntuivat ainakin alussa melko haastavilta. Alussa meni aikaa tottua myös etelä-amerikkalaiseen aikakäsitykseen, jossa kaikki tapahtui vähän sinnepäin. Kun koulu alkoi, ensimmäisellä viikolla opettajat eivät välttämättä ilmestyneet pitämään tunteja. Myöhemmin huomasin myös sen, että kun yritti tavata paikallisia tuttuja, sai mennä itse rutkasti myöhässä ja siitä huolimatta huomata olevansa ensimmäisenä paikalla.

Chilessä on keskusteleva kulttuuri, joten tunneilla käytiin myös paljon keskusteluja.Suomessa opettaja puhuu ja oppilaat kuuntelevat. Olen tottunut Suomessa pitämään yhden esityksen puolessa vuodessa, mutta Chilessä melkein joka viikko valmisteltiin ja pidettiin esityksiä. Chilessä opiskelu on myös paljon itsenäisempää, teimme muun muassa paljon ryhmätöitä. Chilessä opin sen, kuinka Etelä-Amerikassa käydään kauppaa ja minkälaiset suhteet eri mailla on siellä toisiinsa.

Perusasiat haltuun ennen lähtöä

Vaihto-opiskelu opetti rohkeutta lähtemään yksin kohti tuntematonta. Suosittelen sitä kenelle tahansa, joka on kiinnostunut esimerkiksi työskentelemään ulkomailla. Itselleni viisi kuukautta oli sopiva aika nähdä maailmaa. Siinä ajassa ehdin päästä sisälle vieraaseen kulttuuriin, oppia uuden kielen ja ystävystyä uusiin ihmisiin ympäri maailmaa. Matkustelin myös muissa Etelä-Amerikan maissa, kuten Perussa, Boliviassa, Argentiinassa ja Brasiliassa.

Vaihto-opiskelua harkitsevalle suosittelen ottamaan tulevasta maasta ja kotikaupungista mahdollisimman paljon selvää etukäteen. Myös perusasiat, kuten julkisen liikenteen toimivuus ja paikallisten kielituntemus on hyvä selvittää. Toisten vaihto-opiskelijoiden kokemuksia kannatta kartoittaa, niistä oli paljon hyötyä ainakin itselleni. Vaihtokoulun opintotarjontaan on myös hyvä tutustua etukäteen, muttei luottaa liiaksi. Se voivat nimittäin osoittautua paikan päällä ainakin osittain erilaiseksi kuin piti.

Valmistun tradenomiksi ensi syksyn aikana. Viisi kuukautta Chilessä avasivat silmäni sille, että voin lähteä myös työn perässä ulkomaille. Ja vaikkei kaikki menisikään siellä aivan kuten suunnittelin, niin en anna sen haitata.

Joel Hagström, 24 v., tradenomiopiskelija, Centria-ammattikorkeakoulu

Suosittelemme

Uusimmat