Kuva: Shutterstock

Pahimmat virheet, jotka voit työhaastattelussa tehdä - pomot listaavat 15 vältettävää asiaa

28.06.2018 08:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Työhaastattelussa ei kannata puhua haastattelijan päälle tai valittaa edellisestä työstään.

Työhaastattelut ovat stressaavia. Stressiä voi lievittää huolellisella valmistautumisella, ja yksi osa valmistautumista voi olla mahdollisten sudenkuoppien miettiminen. Kannattaa tiedostaa, mitä virheitä työhaastattelussa ainakin pitäisi välttää. Uusien työntekijöiden palkkaamisesta vastaavat työnantajat ovat kertoneet Reddit-sivustolla, mitä virheitä haastateltavat tekevät sitä itse tajuamattaan. Insider-sivusto on koostanut vastauksista parhaat.

Liian aikaisin saapuminen

”Pyri saapumaan haastattelupaikan lähelle puoli tuntia ennen haastattelua. Kun olet varmistanut, että olet oikeassa paikassa, hae vaikka kahvi ja ota rennosti 20 minuutin ajan. Mene paikan päälle odottamaan haastattelua kymmenen minuuttia etuajassa.”

Teeskentely

”Älä yritä olla sellainen kuin luulet heidän haluavan sinun olevan. Sen kyllä huomaa, jos joku teeskentelee.”

Viivyttely

”Monet pyrkivät pitkittämään vastauksiaan siinä toivossa, että aika loppuu ennen kuin päästään hankalien kysymysten pariin. Hankaliin kysymyksiin kuitenkin pitää vastata, jotta saa paikan.”

Taustatyön tekemättömyys

”Älä saavu paikalle tietämättä mitään yrityksestä, johon pyrit pääsemään töihin. Lue edes nettisivut. Jos et ymmärrä kaikkea, mitä nettisivuilla lukee, kysy haastattelun yhteydessä.”

Haastattelijan päälle puhuminen

Älä puhu haastattelijan päälle tai yritä päättää hänen lauseitaan.”

Kysymättömyys

”Kysyminen on mahdollisuutesi selvittää, sopiiko työ todella sinulle, se ei ole pelkkää kuulustelua kuulustelemisen vuoksi. Kysy, millaisia haasteita työporukka kohtaa työssään, kysy mikä työpaikan strategia on seuraavalle vuodelle, kysy millainen keskimääräinen työpäivä on ja niin edelleen. Vaikutat tällä tavalla kiinnostuneemmalta, saat lisää tietoja ja se auttaa myös kääntämään muodollisen haastattelun epämuodollisemmaksi jutteluksi, mikä auttaa hallitsemaan hermoja.”

(kuva: Shutterstock)

Valehtelu omasta osaamisesta

”Ei kannata yrittää huijata vastauksessa tietävänsä jotakin asiasta, mistä ei todellisuudessa ole mitään kokemusta. On paljon parempi olla rehellinen ja sanoa, että ei ole kokemusta jostakin asiasta mutta että on kiinnostunut ottamaan asiasta enemmän selvää ja nähdä se hyvänä kehittymisen mahdollisuutena.”

Edellisestä työstä valittaminen

”Työhaastattelussa ei kannata antaa itsestään vaikutelmaa ihmisenä, joka valittaa paljon. Kaikkihan meistä valittavat töistään joskus. Se vain ei ole hyvästä työhaastattelussa. Työnantajat eivät halua palkata ihmisiä, jotka ovat liian negatiivisia ja valittavat liikaa.”

Itseään korostava käytös

”Etenkin tiede-, teknologia ja matematiikka-aloilla nuoret juuri valmistuneet tuntuvat ajattelevan, että rokkistara-asenteella saa pisteitä. Näin ei todellakaan ole. Vaikka kunnianhimo, saavutukset ja älykkyys ovat hyviä asioita, palkkaamme ihmiset tiimin osaksi. Jos ei tule muiden kanssa toimeen ja käyttäytyy epämiellyttävästi työpaikalla, ei auta vaikka olisi kuinka fiksu. Joten kun sinulta kysytään, miten toimit ryhmäprojekteissa, ei kannata kehuskella sillä, miten teet aina kaiken ryhmätöissä ja että kaikki muut ovat idiootteja.”

Asenne, että on liian hyvä työhön

”Älä pidä haastattelua ajanhukkana, vaikka olisitkin ylipätevä työhön. Sille on syynsä, että haet töitä ja se syy saattaa olla asenteesi.”

Liikaa hajuvettä

”Älä upota itseäsi hajuveteen. Käytä vain vähän tai älä lainkaan.”

Vastaaminen ohi aiheen

”Vastaa siihen kysymykseen, jonka haastattelija kysyy. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta monet vastaavat sen sijaan kysymykseen, jota he olisivat halunneet heiltä kysyttävän. Tämä johtaa siihen, että puhutaan jostain epäolennaisesta yksityiskohdasta, jota hakija haluaa korostaa mutta jolla ei ole yhteyttä alkuperäiseen kysymykseen.”

Henkilökohtaiset tunnustukset

Sinun ei tarvitse sanoa, jos käyt läpi eroa tai jotain muuta ikävää elämäntilannetta. Haastattelijan ei tarvitse tietää sitä. Tuollaisista henkilökohtaisista asioista on laitonta kysyä, mutta jos annat asian ilmi, sitä varmasti käytetään sinua vastaan.”

Haastattelun kontrolloiminen

”Eräs mies, jota haastattelimme johtajatason tehtävään käytti koko tunnin kestäneen haastattelun kysymällä kysymyksen kysymyksen perään niin, että oli mahdotonta saada häntä puhumaan itsestään ilman että olisi ollut töykeä. Hän kontrolloi keskustelua täysin.”

Omasta suoriutumisestaan kysyminen

”Minun mielestäni on epämukavaa, jos joku kysyy minulta haastattelun jälkeen, miten haastattelu meni. En koskaan tiedä, mitä vastata siihen. Käytännössä se on sama kuin kysyisi ’sainko työpaikan’. Yleensä sanon jotain siihen suuntaan kuin ’meidän pitää nyt arvioida vastaukset’. Yleensä ne, jotka eivät pärjänneet kovin hyvin, kysyvät tuon kysymyksen.”

Lue myös: Pomot kertovat, millaisia vaatteita työnhakijoiden tulisi välttää - listalla nuorison suosima vaate

Lähde: Insider

Kilpailut

Uusimmat