Kuva: Fotolia

Tarinasta todeksi: Elokuvat, jotka ennustivat tulevaisuuden

03.05.2016 23:15 - Joose Koskiranta

Jo 40-luvulla osattiin ennustaa, minkälainen maailma tulee olemaan tulevaisuudessa.

Nykymaailma on monessa mielessä sen näköinen, miten monet vanhat elokuvat ennustivat sen olevan: Talouskriisi, sota ja itsekeskeisyys ovat aiheita, joista on tehty elokuvia jo kauan ennen niiden puhkeamista oikeassa elämässä. Ota katsaus näihin viiteen elokuvaan, jotka ovat kuin kirjoitettu viime vuosien tapahtumien pohjalta.

Kasvot Kuvaruudussa

On vaikea uskoa omia silmiään, kun katsoo tämä 40 vuotta vanhan elokuvan. Se ennustaa niin montaa nykypäiväistä asiaa kertoen uutisankkurista, joka sekoaa suorassa lähetyksessä kertoen oman, vankkumattoman näkemyksensä maailmasta.

Kritiikki nykyihmisten tyhmyyttä ja poliitikkojen valtapeliä kohtaan ovat osa aiheista, joita Kasvot Kuvaruudussa käsittelee.

Maanantaisin Auringossa

Kun näkee Etelä-Euroopan työttömyyslukuja viime vuosilta huomaa, että vuonna 2003 tehty elokuva on lähes profeettinen. Javier Bardem näyttelee päähenkilöä, joka sai potkut globalisaation takia.

Työttömät kokoontuvat baariin Espanjalaisessa pikkukaupungissa ja keskustelevat tulevaisuuden työttömyydestä. 13 vuotta julkaisun jälkeen se on ajankohtaisempi kuin koskaan ennen. Maanantaisin Auringossa in herkkä draama miehistä, jotka taistelivat yhdessä ja yksin.

Alaston Satama

Marlon Brandon vuonna 1954 tekemä mestariteos on edelleen yhtä ajankohtainen kuin 60 vuotta sitten. Se kertoo satamatyöntekijöiden arjesta mafian ilmiantajina.

Olemme nähneet ilmiantajia tämänkin vuosituhannen puolella. Kaikki muistavat varmasti esimerkiksi muuan Edward Snowdenin.

Muiden Elämä

Elokuva voitti parhaan ulkomaalaisen Oscarin vuonna 2006. Teoksen aihe on vasta nyt noussut parrasvaloihin salakuuntelusyytteiden takia. Elokuva kertoo Stasin harjoittamasta salakuuntelusta ja tarkkaliusta Itä-Saksassa.

Viime vuosien salakuuntelutapauksien - etenkin Saksan ja Yhdysvaltojen puolelta - johdosta Muiden Elämää on erittäin ajankohtainen elokuva.

Meidän Vastaeronneiden Kesken

Vuonna 1940 ilmestynyt elokuva on loistava parodia nykypäivän mediateollisuudesta. Se kertoo mustasukkaisesta toimittajasta, joka sabotoi eks-vaimonsa miestä keksiessään lööppejä omasta päästään.

Lue myös: Tänään tv:ssä: Hulvaton komedia Venlasta, joka tahtoo lapsen salaa mieheltään

Lähde: EuroMan

Kilpailut

Uusimmat