Kuva: AOP

Remu Aaltonen, 69, avoimessa haastattelussa - puhuu naisista, äidistään ja kodistaan

12.01.2017 17:45 - Vilma Kaura

Taiteilija huomasi jo nuorena sopivansa paremmin rokkariksi kuin perusduunariksi.

Hurriganes-yhtyeestä rock-ikoniksi noussut Remu Aaltonen täytti tiistaina 69 vuotta. Vuodesta 1984 asti soolouralla viihtynyt taiteilija muistelee Iskelmän iltapäiviä emännöimän Satu Kotosen haastattelussa vaiherikasta lapsuuttaan ja nuoruuttaan, joissa opitut asiat ovat tuoneet miehen tähän päivään.

Remu huomauttaa olleensa laiska taiteilijaluonne jo lapsena, mikä ei hänen äidilleen sopinut. Äidillä olikin tapana muistutella pojalleen työnteon tärkeydestä, sillä eihän elämässä edetty mihinkään sängyssä makaamalla. Yhtenä päivänä äidin onnistuikin houkutella Remun läheiseen talouskauppaan, jossa pikkupoika pääsi tekemään varastotöitä.

- Olin siihen aikaan aivan patalaiska ja olin töissä aivan pyörryksissä sokeria kuskatessani. Ainut kiva juttu oli likkojen tiiraileminen. Oli makea tunne katsella salaa työpaikan pukuhuoneeseen, kun tytöt eivät hiffanneet, että minä kiero liero kihelmöin katsellesseani heidän alushousujaan, naiskauneudesta jo nuorena vaikuttunut rokkari kertoo.

Varastohommat jäivät myöhemmin rokkielämän astuttua kuvioihin. Remu myöntää, ettei arkityö sopinut hänen luonteelleen alkuunkaan.

-  Kerran olin riiaamassa jonkun likan kanssa aamuyöhön asti. Silloin tajusin, ettei varastohommasta tule yhtään mitään ja että minun olisi parasta alkaa muusikoksi. En vain kyennyt heräämään aamuisin kahdeksalta ja kantamaan silmät ristissä joitakin saatanan sokeripusseja. Liksa oli myöskin aika huono, mies muistelee elämänsä ensimmäistä työpaikkaa.

(kuva: Senja Rapila)

Melkein ensimmäinen suudelma

Vastoin kaikkia odotuksia Remu myöntää olleensa nuorena ujo tyttöjen suhteen. Mies muistaa antautuneensa kuitenkin tunteiden vietäväksi, kun lauttasaarelainen Tuula vei jalat totaalisesti alta.

- Hän oli makeannäköinen likka. Sellainen nöpönenä ja babyface. Kerran tyttö pyysi minua saattamaan hänet kotiinsa ja ajattelin uivani hänen liiveihinsä heti. Yritin tehdä hänelle kaikki temput, hiplailinkin ja muuta, kunnes huomasin olevani ihan krampissa. Tajusin olevani paskahousu, joka ei pystynyt edes koskettamaan, Remu muistelee huvittuneena.

Suhde loppui lyhyeen, kun Remu päätyi vankilaan vain 16-vuotiaana. Hän tiesi Tuulan menneen menojaan, ennen kuin olisi itse ulkona vankilasta.

- Likka varmaan ajatteli, että mitä se tällaisten tuhkamunien kanssa alkaisi säätämään, kun jätkä ei tuon parempaan pysty. Tämän takia päätin tulla hulluksi ja ajattelin, että en viitsi olla enää ujo.

Remu rohkaistuikin naisväen kanssa noudattaen tiettyä hyväksi todettua sääntöä.

- Jos tuli hyvä juttu nenän eteen, uin liiveihin saman tien. Jos juttu olikin väärä, saattoi tulla kassista päähän. Tärkeintä oli opetella väistämään, rokkari virnistää.

(kuva: AOP)

Yksiöstä ateljeeseen

Remulla elämäntarinat liittyvät aina jollakin tavalla naisiin, joihin hän on vuosien aikana tutustunut. Nuoruudessaan rokkarilla olivat rahat tiukilla ja hän kertoo viettäneensä öitä jopa taivasalla. Kerran eräs mannekiini teki kuitenkin tarjouksen, josta Remu ei malttanut kieltäytyä.

- Kimma lähti matkoille ja kysyi, haluisinko olla hänen asunnossaan sen aikaa. Totesin, että mielelläni. Minullahan ei ollut koskaan ollut vielä omaa kämppää.

- Kysyin kämpän kokoa ja sain vastaukseksi, että kymmenen neliötä ja vessa löytyy rappukäytävästä. Totesin, että sepä on kodikasta istua vessassa polvet rappukäytävässä.

Lopulta Remu asutti kämppää useamman vuoden asunnon omistajan viettäessä elämää ulkomailla. Hurriganesin lähtiessä kunnolla lentoon mies sai säästettyä tarpeeksi raahaa omaan asuntoon. Hän kuuli Mannerheiminkadulla olevasta kaksikerroksisesta ateljeesta, jota eronnut pariskunta kaupitteli. Yhtenä iltana Remu päätti mennä vilkaisemaan, millainen kaupan oleva asunto oikein oli.

- Lähdin vihikoirani kanssa katsomaan asuntoa ja sehän oli hemmetin makea kämppä. Asuntoa myyvällä likallakin oli joku lappu nenässä nenäleikkauksen jäljiltä. Sain katsella pikkuisen ympärilleni ja päätin, että otan tämän, melkein kymmenen vuotta asuntoa asuttanut Remu muistaa.

(kuva: AOP)

Oman tiensä kulkija

Remun äiti jakoi kovasti neuvoja muusikon nuoruudessa. Miehen mukaan äidissä oli havaittavissa samoja piirteitä kuin isomummuissa, joita mies kuvailee ennustustaitoisiksi noidiksi.

- Äiti tiesi aina, miten asiani menevät. Jos hän varoitti minua jostakin asiasta, se meni kohdalleen. Äidillä oli tapana sanoa minulle, että ’älä usko, niin et pety’. Mutta minä en uskonutkaan tuohon hänen juttuunsa. Ajattelin, että jos saan takkiini, niin so what.

Rokkarin perheessä musiikki on ollut aina suuressa roolissa ja mies ymmärsi rock 'n' roll -tyyppisen elämäntavan jo lapsena. Hänelle rock & rollissa on ollut aina tärkeintä tunne.

- Se fiilis, joka musiikista tulee pitää välittää toisiin ihmisiin. Huomasin jo pikkupoikana, miten lapset alkavat sätkiä kuunnellessaan musiikkia. Ajattelin, että nyt tässä jutussa on kaikki kohdallaan.

Miehen mukaan musiikissa on jokin tietty taika, joka vetoaa kaikkeen elolliseen.

- Joskus joku vanha akka oli telkkarissa papukaijan kanssa ja siellä soitettiin Led Zeppeliniä. Papukaija vaan tuijotti eteenpäin. Sitten tuli meidän biisi ja papukaija alkoi räpyttämään siipiään ja laulamaan mukana. Tyttö totesi vain, että lintu on Remu-fani.

Kuuntele alta Remun & Hurriganesin marraskuussa 2016 julkaistu albumi Electric Play.

Lue myös:  Remu Aaltonen täyttää 69 vuotta - katso kuvat Hurriganes-legendasta vuosien varrelta

Lue myös: Anna: Remu Aaltonen naiskauneudesta: "Ladyt eivät tarvitse silikonisia töttöröitä!"

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat