Kuva: AOP

Disneyn Kaunotar ja hirviö -animaatio viittasi useassa kohtaa AIDSiin - syy koskettaa

04.03.2017 19:15 - Iiro Myllymäki

Kaunotar ja hirviö -Disney-animaation kappaleiden sanoittaja Howard Ashman sairasti elokuvan teon aikaan AIDSia, ja tämän myötä elokuvaan tuli lukuisia viittauksia sairauteen.

Kaunotar ja hirviö -elokuvasta saadaan uusi Disney-versio valkokankaille 17.3. Monet tuntevat vanhan sadun nimenomaan Disneyn animaatioversiona vuodelta 1991, ja nyt kyseisestä animaatioelokuvasta on kerrottu uusia koskettavia paljastuksia.

Uuden Kaunottaren ja hirviön ohjaaja Bill Condon on kertonut Attitude-lehden haastattelussa, että vuoden 1991 elokuvassa viitattiin monessa kohtaa tuohon aikaan jyllänneeseen AIDS-epidemiaan. Animaatiomusikaaliin kappaleiden sanoitukset kirjoittanut avoimesti homoseksuaali Howard Ashman kamppaili AIDSin kanssa elokuvan teon aikaan, ja hänen myötävaikutuksellaan elokuvaan tuli monia hienovaraisia viittauksia sairauteen. Ashman menehtyi sairauteen maaliskuussa 1991 ennen kuin elokuva ehti tulla ensi-iltaan.

Hirviön kirous metafora AIDSille

Condon kertoo, että Disney oli kehitellyt omaa versiotaan Kaunottaren ja hirviön tarinasta jo vuosikymmeniä. 1980-luvulla kehitellyn version käsikirjoitusta näytettiin säveltäjä Alan Menkenille ja sanoittaja Howard Ashmanille. Ashmanin ideana oli tehdä elokuvasta musikaali ja hirviöstä toinen elokuvan päähahmo.

Howard Ashman (vas.) ja Alan Menken (kuva: AOP)

- Sitä ennen se oli ollut enemmänkin Bellen tarina, jota oli kerrottu. Erityisesti Ashmanille tarina oli metafora AIDSille, Condon sanoo.

Hirviön ylle langetettu kirous oli Ashmanin mielestä metafora AIDSille. Kirous muuttaa elokuvassa prinssin hirviöksi ja hänen tulee löytää tosirakkaus ennen kuin hän täyttää 21 vuotta.

- Hänet oli kirottu, ja tämä kirous toi surua kaikille, jotka rakastivat häntä. Ehkä tapahtuisi ihme ja kirous jotenkin raukeaisi, Condon kertoo.

Aiemmin elokuvan tuottaja Don Hahn on kertonut, että erityisesti elokuvan loppupuolella kuultavassa Kill The Beast -kappaleessa (suomeksi ”Hyökätään”) kuullaan AIDS-viittauksia.

- Ashman kamppaili rappeuttavan sairauden kanssa siihen aikaan, kun sairauteen liittyi suuri stigma. Näin ollen elokuvaan tuli todella monia sellaisia pohjavireitä, joita ihmiset eivät ehkä ole tajunneet, Hahn on sanonut.

Lue myös: Uusi pätkä Kaunotar ja hirviö -elokuvasta julki - katso miten laulaa Gaston

Lähde: Metro.co.uk

Kilpailut

Uusimmat