Kuva: Mikko Räsänen

Oiva Lohtander, 75, antoi äänensä Muumipapalle - paljastaa, miksi ei ole aiemmin tehnyt dubbauksia

28.11.2017 19:15 - Henna Koste

Konkarinäyttelijä heittäytyi Muumipapan rooliin uutuuselokuvassa.

Näyttelijä Oiva Lohtanderia, 75, kuullaan joulukuussa ensi-iltansa saavassa Muumien taikatalvi -elokuvassa, sillä hän on antanut äänensä Muumipapalle.

- Muumipappa on filosofialtaan kaveri, joka minua on aina miellyttänyt. Olen lapsille lukenut näitä moneen kertaan, Lohtander kertoo.

Miehellä on ollut pitkän näyttelijän uransa aikana kaksi unelmaroolia ylitse muiden. Toinen täyttyi, kun sai näytellä Hamletissa Poloniuksen roolin. 

- Sitten jouduin odottamaan vuosikymmeniä, että missäs se Muumipappa nyt viipyy. Nyt se onneksi tuli, Lohtander iloitsee.

Muumit-elokuva oli Lohtanderille mieluinen projekti, vaikka työ olikin yksinäistä. 

- Tämä oli ensimmäinen dubbaukseni. Minulla oli omat nauhoitukset, enkä vastanäyttelijöitäni nähnyt. Kyllä kaipaisi, että tulisi dialogia suoraan henkilöiden kanssa. En ole sen vuoksi näitä aiemmin tehnyt, enkä myöskään huulisynkan. Onneksi muumeilla on sellainen suu, että huulisynkka ei ole niin millintarkkaa. Se antaa vapauksia. Tämä oli oikein kiva tehdä, näyttelijäkonkari kuvailee.

Lohtander kiittää Tove Janssonia loistavista käsikirjoituksista ja hahmoista. 

- Kukaan hahmo ei ole pinnallinen. Kaikissa on elämän kipeys ja suuri visio takana. Muumipappa on suojeleva, vanha seikkailija, Lohtander luonnehtii. 

Muumien taikatalvi-elokuvan suomenkielisinä ääninä kuullaan muun muassa Vesa Vierikkoa, Maria Sidiä ja Diandra Floresia. Elokuva saa ensi-iltansa 1. joulukuuta.

Katso elokuvan traileri alta.

Lue myös: Ulla Tapaninen muistetaan Muumimamman äänenä - ei koskaan katsonut jaksoja

Kilpailut

Uusimmat