Kuva: Senja Rapila

Ilkeät kommentit satuttivat plus-malli Marjaana Lehtistä: "Miten joku voi sanoa noin?"

12.06.2018 14:15 - Henna Koste

Plusmissi Marjaana Lehtinen kohtasi rajuja kommentteja ja ikävää kohtelua ollessaan ylipainoinen. Kun painoa putosi 80 kiloa, myös huutelu loppui.

Suomen Miss Plus Size -kilpailun voittajaksi kruunattu Marjaana Lehtinen, 35, on tehnyt suuren elämäntapamuutoksen. Nainen on karistanut kovalla työllä 80 kiloa. Marjaana on iloinen, että nykyajan kauneusihanteisiin mahtuu kaikenlaisia ihmisiä. 

- Totta kai kuvia retusoidaan ja filtteröidään, itsekin käytän filttereitä. En halua kuitenkaan näyttää sellaista mallia, että nappaanpa tuosta palan pois tai lisäänpä tuohon muotoja. Nuoret ovat onneksi medialukutaitoisia. He toivottavasti alkavat ymmärtää, ettei tuolla Helsingin kaduilla ole yhtään Barbie-nuken näköistä tyttöä, Marjaana huomauttaa.

Marjaana tähdentää, että hänen elämäntapamuutoksen onnistumisen salaisuus oli se, että hän piti itsestään jo sitä ennenkin. Iso muutos naisen projektissa on ollut muiden ihmisten suhtautuminen Marjaanaan. 

- Ylipainoisia pidetään vähän tyhminä ja hitaina, vaikka eihän se läski sinne aivoihin mene. Minulla on aina ollut todella nopeat rattaat. Vaatekaupoissa ei saanut palvelua, ei tultu kysymään tarvitseeko apua. Lähinnä katsottiin nenänvartta pitkin, että luuletko löytäväsi täältä jotain, Marjaana muistelee. 

Liittymä- ja sanomalehtimyyjät käänsivät päänsä pois päin. 

- Olen yrittänyt opettaa omille lapsille, ettei ulkonäkö saa vaikuttaa, miten ihmiseen suhtautuu, Marjaana korostaa. 

(kuva: Senja Rapila)

Kun Marjaana oli reippaasti ylipainoinen, hän kohtasi kadulla huutelijoita. 

- Kyllä se aina satuttaa, että joku kommentoi käyttämällä vaikka läski-sanaa. On sanottu bussissa, että "mahdutko nyt siihen penkkiin?". Aikuisilta on enemmän tullut sanatonta tuskailua, halveksivia katseita ja huokailua, Marjaana harmittelee. 

- Nyt huomaan, etten saa enää sellaista käytöstä osakseni. Ei se vika voinut olla ihmisessä, sen täytyi olla siinä kuoressa. 

Eniten kommentit ovat satuttaneet Marjaana silloin, kun ympärillä on ollut hänen läheisiään. 

- Olimme tyttöni kanssa kaupassa, kun teiniporukka huusi "katsokaa, mikä läski" ja naureskelivat päälle. Itse pystyy itsensä kovettamaan ja ymmärtää, että he ovat vielä lapsia. Se onkin omalle lapselle kova pala. Lapsi miettii, miksi joku sanoo hänen kaikista kauneimmalle ja rakkaimmalle äidille noin rumasti, Marjaana painottaa. 

Marjaanan tyttö oli tuolloin neljävuotias. Sen jälkeen samanlaisista tilanteista on puhuttu monesti: kenenkään ulkonäköä ei saa haukkua. 

- Sisällä elää aina pullukka tyttö. Itsevarmuus on parantunut ja leuka on noussut rinnasta, Marjaana iloitsee.

Marjaanan rankoista kokemuksista sekä elämän iloista kuullaan paljon lisää kesän jälkeen Minä, plus size -kirjassa. Naisen sanojen mukaan ruman ankanpoikasen tarinaa on kirjoitettu koko kevät. Kirja ilmestyy elokuussa.

Marjaana iloitsee, että nykypäivän kauneusihanteisiin mahtuu kaikenlaisia ihmisiä. (kuva: Senja Rapila)

Lue myös: 80 kiloa laihduttanutta suomalaismallia ei tunnista vanhasta kuvasta - otoksella tärkeä sanoma

Kilpailut

Uusimmat