Kuva: Markus Rinne

Ysäritähdet Pandora ja Päivi Lepistö kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä: "En tee siitä numeroa"

22.07.2018 18:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Naiset ovat kokeneet asiatonta kohtelua keikkojensa yhteydessä, mutta tämä ei ole vaikuttanut heidän elämiinsä sen kummemmin.

Ruotsalainen Pandora, 48, ja Movetron-yhtyeen Päivi Lepistö, 45, ovat ysärimusiikin legendoja, jotka keikkailevat edelleen ahkerasti. Keikkailun lomassa naiset ovat saaneet osansa epäasiallisesta kohtelusta. Naiset kertovat Voice.fi:lle, että nykyään yleisö on asiallisempaa kuin heidän aloittaessaan 1990-luvulla. Tuolloin lavalle saattoi kantautua yleisön joukosta alatyylisiä huudahduksia.

- Silloin huudeltiin, että ”olet lihava” ja ”anna p*llua”, Päivi Lepistö muistelee.

Pandora uskoo, että hänellä ja hänen faneillaan on niin pitkä yhteinen historia takanaan, että heidän suhteessaan vallitsee keskinäinen kunnioitus.

Myös muusikot ovat alkaneet avautua entistä enemmän kohtaamastaan seksuaalisesta häirinnästä sen jälkeen, kun #MeToo-kampanja nosti aiheen näkyvästi tapetille. Kampanja lähti liikkeelle viime syksynä Hollywoodin elokuvamaailmasta ja laajeni nopeasti maailmanlaajuiseksi ilmiöksi, joka avasi ihmisten kielenkannat aiheesta, josta oli liian pitkään vaiettu. Suomessakin eniten mediahuomiota saaneet tapaukset tulevat elokuvamaailman puolelta, kun Yleisradio paljasti elokuvaohjaajiin Lauri Törhöseen ja Aku Louhimieheen kohdistetut syytökset.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että musiikkibisnes olisi häirinnästä vapaata aluetta. Tangokuningatar Erika Vikman on väittänyt Voice.fi:n haastattelussa, että jokainen naisartisti joutuu Suomessa kohtaamaan häirintää. Hänen mukaansa naiset ovat erityisen alttiita tälle kohdatessaan keikkayleisöjä esimerkiksi nimikirjoitusten jaon yhteydessä. Päivi Lepistö tunnistaa saman ilmiön ja muistelee muutaman kuukauden takaista tilannetta keikan jälkeen.

- Nuori, hyvin pitkä jätkä tuli pyytämään selfietä. Kun hän otti kuvaa, hän laittoi toisen kätensä suoraan takapuolelleni ja tarttui siihen. Asetin hänen kätensä siitä ylemmäs, ja siellä se pysyi. Ei se minun maailmassani mitään muuttanut. Se oli vain yksi käsi, joka tarttui minua perseestä. Tällaista tapahtuu silloin tällöin, mutta en minä vihastu siitä. Osaan ottaa sen vähän huumorilla, Lepistö sanoo.

Lepistö kuitenkin painottaa, että monet naisten #MeToo-kampanjan aikana jakamista kokemuksista ovat hyvin surullista kuultavaa ja todellinen huolenaihe.

Pandora kertoo kohdanneensa seksuaalista häirintää jo lapsena, ja edelleen asiatonta käytöstä esiintyy silloin tällöin. Hän suhtautuu tällaisiin tilanteisiin samalla tavalla kuin Päivi Lepistö.

- Olen päättänyt, etten tee tästä asiasta numeroa. Se tuntuu niin yksityiseltä enkä oikein usko, että muutan mitään kertomalla oman tarinani. Tuolla on jo tarpeeksi kamalia tarinoita kerrottuna. Tämä ei tarkoita sitä, että mielestäni naisten pitäisi olla hiljaa. Olen vain tehnyt tällaisen päätöksen itse, Pandora kertoo.

Lue myös: Movetronin Päivi Lepistö järkyttyi festarin takahuoneessa - "Ajattelin, että voi paska"

Kilpailut

Uusimmat