Kuva: Senja Rapila

Anssi Kela löysi traagisesti kuolleen isänsä vanhan pianon itselleen - jakoi upean tarinan

06.08.2018 15:01 - Katariina Auvinen

Kelan isä kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1985.

Laulaja Anssi Kela julkaisi Instagramissa tunteikkaan tarinan isästään Juha Kelasta ja tämän vanhoista soittimista. Kelan isä oli muusikko, joka soitti gospelyhtye Pro Fidessä. Tuolloin nuori Anssi kertoi hiippaileensa usein isänsä työhuoneeseensa, jossa hän tutki soittimia, kytki syntikkaan virran, ja kuunteli antaumuksella sen päästämiä ääniä. 

Perhettä kohtasi kuitenkin suuri suru, kun isä kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1985. Sen jälkeen soittimet Pro Fide -yhtye tuli hakemaan soittimet pois. Kela on kertonut, että mitä ilmeisimmin soittimet olivat vielä yhtyeen taustaorganisaation omaisuutta, jonka vuoksi perhe ei niitä voinut pitää. 

"Muistan kuitenkin hyvin tuon päivän: kun soittimia vietiin ulos talosta, niin minusta tuntui kuin isääni kannettaisiin pois. Mitään hänestä ei ollut enää läsnä."

Kela kertoo, että hän on vanhemmiten ostanut hiljalleen samanlaisia soittimia takaisin, koska hänelle on herännyt sellainen tarve. Yksi palanen on kuitenkin vielä tähän saakka puuttunut, Yamaha-piano. Muusikkoa kohtasi melkoinen yllätys, kun hän näki myynti-ilmoituksen. 

"Iso pala on kuitenkin puuttunut: se Yamahan piano. Ne ovat todella harvinaisia, niitä ei näe juuri koskaan myynnissä. Olen silti haaveillut sellaisesta, rakastan tuon pianon erittäin tunnusomaista ääntä, joka on olennainen osa 80-luvun soundimaailmaa.

Viime viikolla sain veljeltäni Villeltä viestin: hän oli bongannut Facebookin soitinmyyntiryhmässä ilmoituksen Yamaha CP-70B:stä. Myyjän profiilin mukaan meillä oli pari yhteistä kaveria. Molemmat entisiä Pro Fiden jäseniä. Voisiko se olla... Soitin myyjälle. Kyllä! Hän oli ostanut soittimen Pro Fide -yhtyeeltä 90-luvun alussa. Faijan vanha piano.

Yamaha seisoo nyt työhuoneessani. Se on palannut kotiin. Soitan samoja koskettimia kuin isäni aikanaan. Kosketan häntä pianon kautta. Ja hän koskettaa minua."

View this post on Instagram

Kun olin lapsi, niin isäni soitti koskettimia Pro Fide -yhtyeessä. Hänellä oli pari syntikkaa, rumpukone sekä isokokoinen Yamaha CP-70B -sähköpiano. Ylen Elävästä Arkistosta nappaamassani kuvassa isäni revittelee Yamahallaan Tuubi-ohjelmassa vuonna 1982. Faijan soittimet olivat minulle hyvin merkittäviä. Hiippailin usein hänen työhuoneeseensa, kytkin syntikkaan virrat ja aloin kuulokkeet päässä ruuvata nappuloita. Sain aikaan jännittäviä suhinoita, pörinöitä ja pulputusta. Elämä muuttui vuonna 1985, kun isä kuoli auto-onnettomuudessa. Hänen soittimensa olivat kuitenkin edelleen kotona. Mutta eivät kauaa: pari viikkoa onnettomuuden jälkeen Pro Fiden miehet tulivat hakemaan soittimet pois. Ilmeisesti ne olivat osittain yhtyeen taustaorganisaation omaisuutta, en ole tästä ihan varma. Muistan kuitenkin hyvin tuon päivän: kun soittimia vietiin ulos talosta, niin minusta tuntui kuin isääni kannettaisiin pois. Mitään hänestä ei ollut enää läsnä. Viime vuosina minussa on herännyt tarve palauttaa itselleni faijan soittimet. Ei tietenkään juuri niitä samoja, mutta samanlaiset. Olen hiljalleen haalinut itselleni lapsuudesta tuttuja syntikoita. Vääntelen taas nappuloita ja ihastelen suhinoita. Iso pala on kuitenkin puuttunut: se Yamahan piano. Ne ovat todella harvinaisia, niitä ei näe juuri koskaan myynnissä. Olen silti haaveillut sellaisesta, rakastan tuon pianon erittäin tunnusomaista ääntä, joka on olennainen osa 80-luvun soundimaailmaa. Viime viikolla sain veljeltäni Villeltä viestin: hän oli bongannut Facebookin soitinmyyntiryhmässä ilmoituksen Yamaha CP-70B:stä. Myyjän profiilin mukaan meillä oli pari yhteistä kaveria. Molemmat entisiä Pro Fiden jäseniä. Voisiko se olla... Soitin myyjälle. Kyllä! Hän oli ostanut soittimen Pro Fide -yhtyeeltä 90-luvun alussa. Faijan vanha piano. Yamaha seisoo nyt työhuoneessani. Se on palannut kotiin. Soitan samoja koskettimia kuin isäni aikanaan. Kosketan häntä pianon kautta. Ja hän koskettaa minua. LISÄYS: Tuo jälkimmäinen kuva, jossa minun käteni on pianon koskettimilla: ojensin vain mitään miettimättä käteni noin ja nappasin kuvan. Kommenteissa minulle huomautettiin juuri, että sormeni painavat seuraavia nuotteja: D-A-D.

A post shared by Anssi Kela (@anssikela) on

Lue myös: Anssi Kela kompastui kesken keikkansa - mursi jalkansa!

Lähde: Instagram 

Kilpailut

Uusimmat