Kuva: Shutterstock

Janne istuu elinkautista murhasta: "En tule koskaan vaatimaan uhrien omaisilta anteeksiantoa"

10.01.2019 20:45 - Reija Saarinen

Jannen mukaan ei ole olemassa rangaistusta, jolla hän voisi hyvittää rikoksensa.

Janne, 41, istuu tällä hetkellä Helsingin Sörnäisten vankilassa elinkautista tuomiota murhasta. 41 elinvuotensa aikana hän on ollut vankilan seinien sisäpuolella noin 20 vuotta.

Ensimmäisen tuomionsa Janne sai vuonna 1995. Sen jälkeen pisin aika siviilissä on ollut 1,5 vuotta.

- Ensimmäisen kerran minut tuomittiin pahoinpitelystä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta vuonna 1995. Olin silloin 18-vuotias, Janne kertoo Selli-sarjan haastattelijalle, Janica Saxelinille.

Tuosta hetkestä alkoi kierre. Muutaman kuukauden ajan siviilissä, uusi rikos ja jälleen kaltereiden taa. Kerta toisensa jälkeen sama kaava toistui, kunnes Janne tuomittiin vankilaan kahdeksaksi vuodeksi murhasta. Tuolloin hän ampui Solvallan raviradalla mafiajohtaja Dragan Joksovicin.

- Silloin elin todella rikollista elämää. Oli säännöt ja koodit, joiden mukaan elettiin. En nähnyt sitä murhana, vaan se oli taistelu toista ryhmittymää vasten. Lähdin päämäärätietoisesti sitä tehtävää tekemään, Janne kertoo.

- Tiesin, että saan pitkän tuomion. Sekin oli otettu huomioon. Jo puoli vuotta ennen tapahtumaa olin saanut tietää asiasta. Viimeinen kuukausi vain jahdattiin toisiamme. Tiesin, että koska olen alle 21-vuotias en saa elinkautista. Otan syyt niskoilleni ja muut jatkavat hommaa vapaalla. Kyseistä tuomiota istuin viisi vuotta ja neljä kuukautta.

Kun tuomio oli lusittu, Janne pääsi vapauteen. Sitä kesti aikansa, kunnes hänet tuomittiin palkkamurhasta elinkautiseen. Janne murhasi yhdessä kahden muun miehen kanssa ruotsalaisen Volkan Ünsalin Helsingin Vuosaaressa vuoden 2003 lopulla.

Murha kietoitui vuonna 2002 tehtyyn rahankuljetusryöstöön, josta uhri varasti rahaa ja kertoi asioista poliisille.

Elinkautinen on Suomessa minimissään 12 vuotta, maksimia sen sijaan ei ole. 10 vuoden jälkeen voi anoa vapautumista. Jannen viimeisin anomus hylättiin, mutta hän toivoo pääsevänsä vapauteen muutaman vuoden kuluttua.

- Toivosin, että parin vuoden päästä tulisi vapauttamispäätös. Sain juuri pari kuukautta sitten kielteisen päätöksen. Minulla on kaikki edellytykset elämään on tuolla siviilissä, Janne toteaa.

Hän myöntää katuvansa rikoksiaan, yksi asia kaduttaa eniten.

- Eniten minua kaduttaa se, että ihmiset ovat menettäneet henkensä.

- En voi koskaan istumalla hyvittää sitä, että olen riistänyt ihmisiltä henkiä. Sellaista rangaistusta ei ole, jolla voin tämän hyvittää uhrien omaisille.

Vaikka Jannen menneisyys onkin ollut syvällä rikollisessa maailmassa, sai yksi asia ajatukset kääntymään toisenlaiseen tulevaisuuteen.

- Kun minusta tuli isä, kun näin tyttäreni, joka itki täällä tapaamishuoneessa, päätin, että nyt elämän pitää muuttua. Tunsin itseni todella huonoksi isäksi. Silloin alkoi ajatus kasvaa ja on voimistunut koko ajan tässä vuosien mittaan.

Mutta millaisena Janne näkee elämänsä vapautumisen jälkeen? Kokeeko hän olevansa loppuikänsä tekojensa vanki? Se selviää, kun kuuntelet Jannen koko haastattelun alta.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot. 

Lue myös: Millaisia vankeja suomalaisvankiloissa istuu? Uutuussarja kertoo ihmisistä rikosten takana

Lue myös: Suomalaisvanki kertoo rankan tarinansa: "Sytytin kotini tuleen ja koitin polttaa itseni"

Lue myös: Yksi bileilta muutti Juha-Pekan elämän: "Roskiksen kannen päältä vedin ekat pirit ja taivas oli auki"

Kilpailut

Uusimmat