Kuva: Senja Rapila

Mira Luoti muistelee julki-imettämisen varjopuolta: "Niissä tilanteissa en saanut suutani auki"

14.02.2019 17:45 - Senni Loikala

Artisti Mira Luoti pohtii Voice.fi:n haastattelussa uran ja vanhemmuuden yhdistämistä.

Mira Luoti, 40, ottaa lapsensa mukaan keikkamatkoille aina, kun mahdollista. Luodilla on kolme lasta: 12-vuotias Eirik-poika, yhdeksänvuotias Trine-tyttö ja neljävuotias Urho-poika.

- Lapset tykkäävät tulla mukaan. Heillä on aina myös hoitaja mukana, Mira Luoti toteaa.

Parasta artistista on, kun reissussa pystyy yhdistämään keikkailun ja lomailun. Suomen kaupungit ovat tulleet tutuiksi perheelle.

- Järjestämme keikkareissujen oheen aina jotakin aktiviteettia. Käymme kylpylässä tai muuta.

Keikalle suoraan ristiäisistä

Nykyään Mira Luodin keikkamatkat lasten kanssa sujuvat rennosti. Kun lapset olivat pienempiä, reissuissa väsyi herkemmin.

- Oli raskasta, kun lapset herättivät öisin ja heräsivät aikaisin aamulla. Sitten täytyi lähteä leikittämään heitä jonnekin vajailla yöunilla.

Esikoisensa kohdalla Luoti jatkoi keikkailua nopeasti synnytyksen jälkeen.

- Jälkikäteen ihmettelen, miten olen voinut lähteä kolmiviikkoisen vauvan kanssa keikalle. Lähdimme suoraan ristiäisistä. Mutta olin silloin nuorempi ja olimme hyvissä käsissä. Ei ole oikeaa eikä väärää tapaa.

Mira Luoti muistaa tapauksia, kun keikkamatkojen aikana tuntematon ihminen tuli julkisilla paikoilla kommentoimaan ikävästi vauvan imettämistä.

- Sellaista on sattunut, että joku on tullut kännissä tai selvinpäin kommentoimaan lapseni ruokailuhetkeä. Sellainen satuttaa, Luoti tuumaa.

Artisti imetti mieluummin omassa rauhassaan, kuin muiden ympäröimänä julkisilla paikoilla. Aina ei ollut mahdollista saada yksityisyyttä imetyksen ajaksi.

- En ikinä ollut niin rento, että olisin voinut imettää missä tahansa, vaikka olisin tahtonut. Jostain syystä tahdoin aina käyttää imetysliinaa peittämään paikkoja.

Imetystä kommentoineet henkilöt Mira Luoti jätti omaan arvoonsa.

- En ikinä reagoinut mitenkään. Sellaisissa tilanteissa en saanut suutani auki, mutta jälkikäteen voin sanoa, että tilanteet satuttivat. Imetys on yksi maailman luonnollisimmista asioista.

Lastenhoito vaatii järjestelyitä

Joka kerta ei ole mahdollista, että lapset tulisivat mukaan keikkamatkalle. Silloin hoitaja viettää yön Mira Luodin kotona lasten kanssa.

- Laitan pedit valmiiksi ja valmistan ruoat, missä täytyy ottaa paljon asioita huomioon. Hoitajasta riippuen ruoan pitää olla viljatonta, gluteenitonta, ei saa käyttää kananmunaa ja muuta vastaavaa. Toiset taas tykkäävät pitsasta.

- Lasten jäädessä kotiin keikkamatkan ajaksi mietin joka kerta, miten selviän näistä järjestelyistä. Aina niistä kuitenkin selviää.

Uutta musiikkia

Mira Luodilta ilmestyi tammikuussa uusi single Plää plää plää.

- Kappale kertoo renttujen perässä juoksemisesta. Siitä, miten kerta toisensa perään hairahtuu sellaiseen ihmistyyppiin, mikä ei ole järkivalinta. Joku niissä vetää puoleensa. 

Artisti työstää toista soololevyään, josta tulee edeltäjäänsä iloisempi. Tästä huolimatta Mira Luoti vakuuttaa, että hän pystyy yhä eläytymään Tunnelivisio-albuminsa sielunmaisemaan.

- Melankolisuus elää minussa aina. Iloinen ja synkempi puoli ovat vahva pari minussa. 

Mira Luoti osallistui aiemmin Voice.fi:n Rakkaudesta-sarjaan. Pääset artikkeliin tästä.

Lue myös: Mira Luoti joutui opettajan hyväksikäyttämäksi: "Hän toimii yhä virassaan"

Lue myös: Mira Luoti esittelee uuden tatuointinsa - kuvalla tärkeä viesti

Kilpailut

Uusimmat