Kuva: Emmi Moilanen

Mikael Gabriel on aina halunnut aiheuttaa pahennusta: 'Tauollakin pimeä-Miklu voi tulla esiin'

04.03.2019 07:45 - Emmi Moilanen / emmi.moilanen@bauermedia.fi

Mikael Gabrielin elämäkertakirja Alasti julkaistiin tänään.

Helmikuussa pitkälle tauolle jäänyt rap-artisti Mikael Gabriel, 29, muistelee Voice.fi-sivuston haastattelussa uransa varrella sattuneita kohuja ja ”biiffejä,” eli sanasotia muiden rap-muusikoiden kanssa. Gabriel tunnetaan suorapuheisuudestaan ja artisti on yhä tänäkin päivänä sitä mieltä, ettei kadu sanomisiaan.

- Ei minua kaduta, että olisin jättänyt tekemättä. Eihän niistä kukaan ole mitään hävinnyt, vaan kaikkien osapuolten, joiden kanssa on ollut biiffiä, on nostanut heidänkin uraansa isommaksi. Eivätkä ne minunkaan uralleni ole tehneet mitään pahaa.

Gabriel paljastaa, että julkisuudessa puidut erimielisyydet ja sanaharkat toimivat jopa eteenpäin vievänä voimana. Artisti näkee, että kohut ovat olleet uralla hyviä päätöksiä, sillä ”kaikille oli aikansa.”

- On tullut se, että minun pitää suoriutua tai räpätä paremmin kuin tuo. Ne ovat myös inspiraatiota jollain tavalla.

- Sanon yhä asioita suoraan, mutta silloin kohdistin sen toiseen räppäriin. He puolustautuivat ja sittenhän siinä on riita niin sanotusti päällä, Gabriel hymähtää ja toteaa suhtautuvansa asioihin nykyään hieman maltillisemmin.

"Pimeä-Miklu voi tulla esiin"

Artisti myöntää, että aikaisemmin hänellä on ollut tarve kohauttaa tai sohaista sanoillaan arkaan paikkaan.

- Oli aika isokin tarve. Sen aina huomasi, jos lähti itse vaikka ulkomaille ja ei ollut keskellä kaikkea, sitä helposti meni somemaailmaan ja kirjoittikin jotain, että ”fuck kaikki” -meiningillä.

- Muut olivat tietenkin täällä Suomessa, ja sitten siinä oli soppa valmis. Kyllä niihin on aina liittynyt jokin sellainen, ettei ole ollut Suomessa tai on ollut jossain, missä on ollut niin hullu fiilis.

Gabriel arvelee käytöksensä kummunneen tarpeesta pitää itsensä huomion keskipisteenä.

- Silloinkin, vaikka oikeasti pitäisi ottaa iisimmin ja yrittää irrottautua siitä. Sama tässä taukoni aikana, sieltä voi tulla se pimeä-Miklu esiin jostain, mutta toivottavasti ei.

- Toisaalta tuollaiset jutut ovat ihan kivojakin välillä, mutta näen, että nyt olen jo niin vanha, että vaikea alkaa enää biiffailemaan kenenkään kanssa. Oikeastaan ei ole enää kohteita, kenen kanssa pystyisi lähteä julkisesti riitelemään.

Mies pohtii myös, että seuraava askel hänen kohdallaan olisi mennä puhumaan päättäjien ja poliitikkojen kanssa.

- Ehkä nämä räppi-biiffit ovat minun osaltani jo koluttu, Gabriel tiivistää.

"Loppujen lopuksi rokkari-elämä ei ole elämää"

Gabriel kertoo, että aloitti räppäämisen teini-iässä päästäkseen pois omasta pahasta olostaan. Nuorisokotiin Hyrynsalmelle sijoitettu Gabriel haaveili tuolloin myös paremmasta elämästä. Nämä asiat käyvät ilmi myös artistin tuoreesta Alasti elämäkertakirjasta.

Taukonsa aikana Gabriel aikoo keskittyä erityisesti omaan hyvinvointiinsa nyt, kun paremmasta elämästä nauttiminen on mahdollista.

- Minulla on kyllä ollut mahdollisuus siihen, mutta en ole tehnyt sitä. Olen ollut vain kotona nurkassa, syönyt huonosti, enkä ole treenannut. Olen mennyt vain keikoille ja rikkonut paikkoja.

Mies kärsii tällä hetkellä selkärangan nikaman murtumasta, joka on tullut keikkaelämän aiheuttamasta rasituksesta.

- Ei se ole loppujen lopuksi elämää se rokkari-elämä. Se on ihan kivaa muutaman vuoden, mutta sitten kun sitä jatkuu kymmenen vuotta, se on pitkä pätkä elämää.

Artisti täytti helmikuun lopulla 29-vuotta.

- Aloin miettiä, mitä olen koko parikymppisen elämäni tehnyt. Se on mennyt keikoilla ja musiikkia tehdessä, Mikael Gabriel on elänyt viimeisen kymmen vuotta, mutta minä itse olen ollut laiminlyötynä. En ole kuunnellut itseäni ollenkaan, vaan mennyt ura edellä.

Taukonsa aikana artistilla on mielessä nuorempien rap-artistien mentorointi, golfaaminen ja kuntosalilla treenaaminen.

- Nikaman murtuma on aiheutunut keikkailussa, kun kunto ei ole ollut riittävän hyvä, Gabriel kertoo.

- Fuck Mikael Gabriel, nyt on meitsin vuoro päättää mitä seuraavaksi.

Kilpailut

Uusimmat