Kuva: AOP

Anna: Valokuvaaja Meeri Koutaniemi välttelee kahta yleistä sanaa töissään

21.11.2019 21:45 - Iiro Myllymäki

Koutaniemen mielestä kärsiä-sana on yksiulotteinen.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi, 32, on työssään kuvannut rankkoja aiheita. Hän on kuvannut muun muassa naisvankeja, hiv-positiivisia miesprostituoituja, ympärileikattuja tyttöjä ja ympärileikkaajia. Moninaiset aiheet ovat kuljettaneet dokumenttivalokuvaajaa ympäri maailmaa. Nainen on käynyt viimeisimmän kahdeksan vuoden aikana noin 60 maassa.

Koutaniemi kertoo Anna-lehden haastattelussa, että hän välttelee kahta sanaa töitä tehdessään. Nämä sanat ovat ”auttaa” ja ”kärsiä”.

- Auttaa on hierarkkinen. Kärsiä puolestaan on yksiulotteinen ja siksi harhaanjohtava, Koutaniemi sanoo Annalle.

Meeri Koutaniemi ei ole rankkojen aiheiden käsittelystä huolimatta kyynistynyt. Hän näkee elinvoimaa kaikkialla, minne meneekin.

- Täältä käsin meillä ei ole oikeutta määritellä toisenlaisissa olosuhteissa elävien ihmisten sisäistä maisemaa, Koutaniemi sanoo.

Meeri Koutaniemelle itselleen esimerkiksi tanssiminen tuo elinvoimaa. Tämä on nähty tällä hetkellä käynnissä olevalla Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Koutaniemi on päässyt ohjelmassa neljän kärkeen tanssiparinsa Matti Puron kanssa.

- Tanssi on merkinnyt minulle aina vapautumista ja tuonut levollisuutta. Tanssi on vahva tapa tuntea olevansa elossa, Koutaniemi sanoo Annalle.

Lue myös: Vastanaineet Meeri Koutaniemi ja Sami Jaffa yhteiskuvassa - huomio kiinnittyy pörröisiin kampauksiin

Lue myös: Sami Yaffan ja Meeri Koutaniemen hellä hetki sylikkäin - katso lomakuva

Lähde: Anna

Kilpailut

Uusimmat