Kuva: Senja Rapila

Ilkka Alanko tänään 50 vuotta - miten suosikkilaulajan elämä muuttui perheen myötä?

21.11.2019 16:00 - Henna Koste

Suosikkilaulaja täyttää tänään pyöreitä. Mies muistelee uraansa Iskelmän iIltapäivässä.

Laulaja-lauluntekijä Ilkka Alanko täyttää tänään 21. marraskuuta 50 vuotta. Mies tunnetaan parhaiten Neljä Ruusua -yhtyeen keulahahmona. 

Muusikko kertoo Satu Kotosen haastattelussa Sadun Sunnuntaivieras-ohjelmassa muistoja uraltaan, elämästään ja kappaleistaan. Sininen sunnuntai -kappaleen takaa avautuu oma tarinansa.

- Olin aikamoisessa darrassa yksin ja lähden kävelylle. Kävelen kaupungille (Joensuussa) ja toivon, että tapaan muitakin ihmisiä. Heistä saisi lohtua darraan muutakin kuin, että tarttuu uudelleen pulloon. Sitä en halunnut tehdä tässä tapauksessa. Menin torille keskelle kaupunkia. Siellä ei ole ketään eikä mitään. Syystuuli ja lehdet pyörii asfaltin päällä. Mietin, mitä hemmettiä täällä tekisi. Menin fiilistelemään joen rantaan, Alanko kuvailee. 

Tällä kertaa parempaa fiilistä ei lötynyt edes rannasta. 

- Siellä oli yksinäinen joutsen, joka räpisteli kylmissään varmaan sekin. Tuli ääretön ahdistus ja kaipuu, kun mietti, että kaikki ne kaverit, joiden kanssa eilen oli bailaamassa, ovat tyttöystäviensä ja vaimojensa kainaloissa ihanasti lilluttelemassa. Muut kaverit ovat viettämässä ihanaa sunnuntaita, Alanko kertoo.

Hän halusi kuvata hahmon, joka kaipaa jo kovasti omaa rakastaan. 

Mies muistaa myös ajan, jolloin bändi oli pitkillä kiertueilla. Silloin saatettiin soittaa viisikin viikkoa putkeen lähes päivittäin. 

- Silloin ei oikeastaan ollut kotia, johon ikävöidä. Elämä oli levällään. Ei ollut sellaista ihmistäkään, Alanko summaa. 

Kuinka rokkimiehen elämä muuttui perheen myötä?

- Enää ei olla niin pitkiä aikoja poissa, se on myös helvetin kivaa lähteä jätkien kanssa keikalle. Hyppäät bussiin, voit olla vaikka väsynyt vauvan valvottamisesta, tiedät, että ehdit nukkua 400 kilsan aikana. Tiedät, että näet hyvät jätkät ja tulee hyvä show. Hienoja biisejä ja ihmisiä, jotka ovat tulleet niitä kuuntelemaan. Siinä on paljon positiivista, laulaja listaa. 

Hyvät yöunet hotellissa ovat myös plussaa perhearjen keskellä.  Hän toteaa, ettei koti-ikävää ehdi juurikaan tulla, eikä huonoa omaatuntoa.

- Ei se sitä rakkautta vähennä, että välillä joutuu olemaan vähän duunissa. 

Voice.fi ja Iskelmä ovat osa Bauer Mediaa.

Kuuntele koko jakso alta. 

Lue myös: Ilkka Alanko: "V*ttu miksi Neljän Ruusun pitäisi kuulostaa miltään muulta kuin Neljältä Ruusulta?"

Kilpailut

Uusimmat