Kuva: Shutterstock

Oscar-ehdokkuudet närkästyttivät somessa: "Palkinto valkoisen miehen kuvaamisesta menee..."

14.01.2020 13:45 - Milena Raappana

Oscar-ehdokkuudet kiivastuttavat muun muassa monimuotoisuuden ja naisohjaajien puuttumisen takia.

Palkintogaalakausi käy pian kuumimmillaan, ja eilen julkistettiinkin yhdet arvostetuimmat ja seuratuimmat elokuva-alan ehdokkuudet, Oscarit. 

Yhdysvaltojen elokuva-akatemian vuosittaisen parhaita valkokankailla näytettyjä tarinoita juhlistavan gaalan ehdokaslistat saivat kuitenkin enemmän lokaa kuin ylistystä osakseen.

Listauksissa oli tiettyjä odotettuja elokuvia ja näyttelijöitä, kuten Joker, joka kahmi peräti 11 ehdokkuutta. Lisäksi nimityksistä löytyivät Brad Pitt Once Upon a Time in Hollywood -elokuvasta, Laura Dern Marriage Story -elokuvasta ja elokuvaohjaaja Bong Joon-hon Parasite useammasta kategoriasta. 

Huomattavaa oli myös näyttelijä Scarlett Johanssonin saamat ehdokkuudet. Los Angeles Times uutisoi ensimmäistä kertaa Oscar-gaalassa ehdokkaana olevan Johanssonin olevan nimitettynä palkinnon saajaksi kahdessa kategoriassa: pääroolistaan Marriage Story -elokuvassa ja sivuroolistaan Jojo Rabbit -elokuvassa. Samanlaisia vuoden sisällä tulleita "kaksoisnimityksiä" on tapahtunut aiemminkin, mutta viimeisimmästä Cate Blanchettin vuonna 2007 saamasta ehdokkuusparista on kulunut 13 vuotta.

"Onnittelut kaikille näille miehille" - monimutoisuuden puute tuohduttaa

Cosmopolitan uutisoi, että listaukset ovat kuitenkin keränneet kosolti kritiikkiä sosiaalisessa mediassa muutaman suurta suosiota nauttineen elokuvan ja useamman tähtinäyttelijän puuttumisesta. Näihin lukeutuvat muun muassa Beyoncén tähdittämä LeijonakuningasJennifer Lopez (Hustlers), Lupita Nyong'o (Us), Taron Egerton (The Rocketman), Awkwafina ja Zhao Shuzhen (The Farewell) ja koko Parasite-elokuvan näyttelijäkaarti.

Twitterissä moni onkin nostanut tikunnokkaan monimuotoisuuden ja naisohjaajien puuttumisen palkintoehdokkuuksista. Elokuvaohjaajien ehdokaslista koostuu pelkästään miesohjaajista eikä esimerkiksi Greta Gerwig (Little Women), Lulu Wang (The Farewell) ja Lorene Scafaria (Hustlers) päässeet havittelemaan pystiä parhaasta ohjauksesta. 

Nettikansa onkin twiitannut tuohtumustaan ja etsinyt mitä osuvampia meemejä. Vogue uutisoi, että somessa on ylistetty toista gaalaehdokkuuksien julkistajaa näyttelijä-käsikirjoittaja Issa Raeta, joka "ikonisesti" alleviivaten lausahti ohjaajaehdokaslistan kohdalla: "Onnittelut kaikille näille miehille". 

"Onnittelut kaikille näille miehille." - Issa Raen esittely parhaan ohjauksen kategorialle on samaistuttava."

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Ja paras Oscar-palkinto vihaisen valkoisen miehen kuvaamisesta menee..."

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Rakastan naisia, naisohjaajia ja rakastin Gerwigin Little Women -elokuvaa. En tiedä, mitä Hollywoodissa pitää tehdä, että nainen saisi Oscar-ehdokkuuden ohjauksesta, mutta näyttää siltä, ettei riitä, että sinulla on toista elokuvaa parempi elokuva. Ehkä jos hän olisi Greg Gerwig."

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kihinää ei aiheuttanut vain naisehdokkuuksien puute verrattuna miesehdokkuuksiin, vaan myös värillisten näyttelijöiden tiputtaminen pois listauksista. Yksi esimerkki on jo edelläkin mainittu Lupita Nyong'o, joka näytteli Us-elokuvassa kahta eri roolia. 

"Eli he nimittivät Scarlett Johanssonin sekä parhaasta pääroolista että sivuroolista? Samalla kun Lupita Nyong'o näytteli kahta mestarillista hahmoa samassa elokuvassa ja hänet sivuutettiin kokonaan."

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Eli kerrotte minulle, että Oscarit eivät nimittäneet yhtäkään naisohjaajaa, mutta he myös epäonnistuivat nimittämään Awkwafinaa, Jennifer Lopezia tai edes Lupitaa? Mukavaa huomata, että elokuva-akatemia ylläpitää sama soopaa."

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös: Queen esiintyi upeasti Oscar-gaalassa - tsekkaa veto

Lue myös: Ohjaajalegenda Steven Spielberg aiheutti kohun puheillaan - ei halua Netflix-elokuvia Oscareihin

Lähteet: Cosmopolitan, Vogue, Los Angeles Times

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat