Kuva: AOP

Vaatebrändien oikeuskiista jatkuu - kopioiko pikamuotiketju Jennifer Lopezin ikonisen mekon?

16.01.2020 11:45 - Milena Raappana

Versace on haastanut pikamuotiketju Fashion Novan oikeuteen muun muassa Jennifer Lopezin yllä nähdyn viidakkoprintein varustetun mekon kopioimisesta.

Viime vuoden marraskuussa merkkivaatebrändi Versace haastoi pikamuotiketju Fashion Novan oikeuteen. 

Kiistan keskellä on Versacen tunnetuimpia printtejä ja malleja. Näihin lukeutuu myös Jennifer Lopezin yllä nähty vihreä trooppisilla kuvioilla varustettu ikoninen mekko, jota laulajatähti piti yllään vuoden 2000 Grammyjen avajaisseremoniassa. Kahdenkymmenen vuoden jälkeenkin mekko muistetaan yhtenä Donatella Versacen ikimuistoisimpana luomuksena. 

Fashion Nova toi viime vuonna myyntiin vahvasti Versacen vaatetta muistuttavan mekon, mistä merkkivaatebrändi ei ilahtunut. Se haastoi pikamuotiketjun oikeuteen kopionnista, joka sisältää "mustakultaisen barokkityylisen kuvioinnin" ja "viidakkoprintin", josta J.Lo teki tunnetun. 

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Dazed-julkaisu uutisoi Fashion Novan vastanneen Versacen syytöksiin 32:lla vastaväitteellä. Sen mukaan tekijänoikeuksia ei ole rikottu kuvioiden kohdalla, sillä ne eivät ole "alkuperäisiä" ja pikamuotiketju on käyttänyt tuotteessaan "standardeja geometrisiä figuureja ja kuvioita", jotka ovat "tekijänoikeusvapaita" ja "laajasti käytössä muoti- ja vaatetusalalla". 

Näiden perusteluiden varjolla Fashion Novan edustajat kirjoittavat oikeuteen jättämissään puolustusdokumenteissaan, että Versacen pitäisi luopua tekijänoikeuksista kuuden tunnetun printin kohdalla. Voit katsoa täältä kuvia ja verrata Versacen ja Fashion Novan tuotteita keskenään. 

Versace vetosi oikeusjutussaan kuluttajien mahdolliseen sekaannukseen kahden brändin välillä. Fashion Nova vastasi, että se on käyttänyt printtejä koristeellisessa mielessä ja "sekaannus on epätodennäköinen mukamas loukkaavien tuotteiden ja Versacen tarkoitusella tavaramerkittyjen tuotteiden kanssa". 

Business Insider uutisoi, ettei tämä ole ensimmäinen kerta, kun Fashion Nova on haastettu oikeuteen tekijänoikeuksien rikkomisesta ja sille onkin kertynyt yhteensä kahdeksan oikeustapausta. Uutisoimme aikaisemmin Fashion Novan kopioineen muun muassa suomalaisen artisti Tippa T:n fanipaidan designin

Fashion Nova perusti nettikaupan vuonna 2013 ja lupasi kuluttajille alusta saakka todella halpoja ja nopeasti toimitettuja trendikkäitä vaatteita. Pian brändin vaatteita alkoi näkyä sosiaalisessa mediassa ja siitä tuli tunnettu vaateketju. Nopea tuotantoketju kuitenkin on aiheuttanut sen, että se kopio muiden suunnittelemia printtejä laittomasti. 

Tekijänoikeusrikkomukset ovat yleisiä pikamuotiketjujen saralla. Muun muassa Zaraa ja H&M:ää on syytetty yksittäisten artistien taiteen ja kuvitusten kopioinnista. 

Lue myös: Makia-kohu sai Twitterin sekaisin - katso, millaisia meemejä plagiointijupakka sai aikaan

Lue myös: Ilmiöksi nousseella Vauva.fi-keskusteluista laulavalla bändillä ongelma - kenelle rahat kuuluvat?

Lähteet: Dazed, Business Insider, The Guardian, The Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat