Kuva: AOP

Twin Peaks täyttää tänään 30 vuotta! Listasimme ikonisen sarjan 10 pelottavinta kohtausta

08.04.2020 17:15 - Iiro Myllymäki

Mysteerejä pursuava sarja sisältää lukuisia voimakkaita kohtauksia, jotka jäävät kalvamaan mieltä pitkäksi aikaa.

Legendaarinen tv-sarja Twin Peaks täyttää tänään, 8. huhtikuuta, 30 vuotta. Tasan kolme vuosikymmentä sitten sarjan pilottijakso esitettiin ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa, eikä tv-maailma ole sen jälkeen ollut entisensä.

Ohjaaja David Lynchin ja käsikirjoittaja Mark Frostin luoma sarja johdatti katsojansa kuvitteelliseen Twin Peaksin pikkukaupunkiin Yhdysvaltojen Washingtonissa. Koko kaupunkia järkyttää lukiolaistyttö Laura Palmerin murha, jota selvittämään saapuu FBI:n erikoisagentti Dale Cooper. Sarjan edetessä selviää, että pikkukaupunki pitää sisällään paitsi hyvin erikoisia asukkaita, vieläkin erikoisempia yliluonnollisia voimia.

Sarjan kaksituntinen pilottijakso nousi suositummaksi kuin kukaan tekijöistä olisi osannut aavistaa. Aikansa televisiokerronnasta huomattavasti poikennut ohjelma houkutteli ensimmäisellä jaksollaan tv-vastaanottimien ääreen peräti 34,6 miljoonaa katsojaa, joiden mieleen jäi yksi kysymys ylitse muiden: Kuka tappoi Laura Palmerin?

Twin Peaksia tuotettiin vuosina 1990 ja 1991 kaksi kautta, ja tämän jälkeen David Lynch palasi sarjan maailmaan Twin Peaks - Tuli kulje kanssani -elokuvan myötä vuonna 1992. Sarja herätettiin uudelleen henkiin vuonna 2017, kun Lynch ja Frost loivat fanien iloksi - ja hämmennykseksi - 18-osaisen kolmannen kauden.

Twin Peaksiin yhdistetään usein selittämätön, mystinen tunnelma, jonka luomisessa erityisesti ohjaaja David Lynchin panos oli valtava. Unenomaisista ja haastavistakin elokuvistaan tunnetun Lynchin kiinnittäminen valtavirtatelevision tekijäksi oli vuonna 1990 melkoinen riski, joka johti lopputulokseen, jota ilman esimerkiksi Lost- ja True Detective -sarjoja ei olisi olemassa. Twin Peaks toi televisioruutuihin paljon sympaattisia hahmoja, lämpöä, kuumaa kahvia ja donitseja, mutta myös äärimmäisen pahuuden kuvausta, joka jää kummittelemaan pään sisälle pitkäksi aikaa. Tätä Twin Peaksin puolta juhlistaaksemme olemme koonneet sarjan varrelta kymmenen pelottavinta kohtausta, joiden myötä monet yöunet on menetetty ympäri maailmaa. Listauksessa on sarjan lisäksi kohtauksia myös Tuli kulje kanssani -elokuvasta. Listaus sisältää runsaasti juonipaljastuksia, joten emme suosittele lukemaan, jos sarja ja elokuva ovat vielä katsomatta.

BOBin ensiesiintyminen (kausi 1, jakso 2)

Kun BOB nähdään ohjelmassa ensimmäistä kertaa, kenelläkään ei ole aavistustakaan, kuka tai mikä on kyseessä. Laura Palmerin äiti Sarah Palmer näkee näyn BOBista Lauran sängyn takana, kauhistuu ja kiljuu riipivästi.

BOB on eräänlaisena pahuuden ruumiillistumana kiistatta Twin Peaksin pelottavimpia hahmoja, jonka ilmestyminen ruudulle herättää väristyksiä kerta toisensa jälkeen. Hahmon esittäjä Frank Silva oli palkattu alun perin vain Twin Peaksin lavastajaksi eikä koko BOB-hahmoa ollut käsikirjoitettu sarjaan. Pilottijakson kuvausten yhteydessä David Lynch sattui kuulemaan, että Silva oli vahingossa asetellut lavasteet Laura Palmerin huoneessa niin, että oli jäänyt jumiin. Tämä herätti Lynchin päässä ajatuksen ja hän kuvasi Silvaa sängyn takaa tuijottavana - tietämättä, miten aikoo kuvaa käyttää. Tuo kuva päätyi Sarah Palmerin näkyyn, ja BOBista tuli vahingon kautta yksi koko sarjan merkittävimmistä hahmoista.

Cooperin uni (kausi 1, jakso 3)

Twin Peaks -ohjelman ”outous” paljastui katsojille viimeistään Dale Cooperin unikohtauksen myötä. Unessa Mike-hahmo lausuu pahaenteisen runon, kertoo hänestä ja BOBista, ja lopulta unessa päädytään punaiseen huoneeseen - joka myöhemmin paljastuu osaksi pahuuden Black Lodge -ulottuvuutta.

Punaisessa huoneessa kohdataan Cooper, lyhytkasvuinen mies ja Laura Palmerilta näyttävä nainen. Kohtauksen äkkiväärää tunnelmaa lisää tuntuvasti se, että kohtaus kuvattiin takaperin ja editoinnissa käännettiin toisinpäin. Näyttelijät joutuivat opettelemaan vuorosanansakin näin ollen takaperin. Lyhytkasvuista miestä (The Man from Another Place) näyttelevä Michael J. Anderson oli takaperin puhumisessa kokenut, joten hänen opastuksellaan muut näyttelijät saivat vuorosanansa haltuun.

Ronetten uni (kausi 2, jakso 1)

Unet ovat Twin Peaksissa tärkeässä roolissa paitsi tarinan kuljetuksessa, myös tunnelman luomisessa. Sarjan toisen kauden avaavan jakson päättää uni, jonka Laura Palmerin murhayöstä pelastunut Ronette Pulaski näkee sairaalassa. Kohtauksessa nähdään pätkiä siitä, kun BOB murhaa Lauran, ja BOBin karjaisu lopussa on eläimellisyydessään hyytävä. Yhtään helpompaa katsottavaa ei ole Laura Palmerin murhakohtaus Tuli kulje kanssani -elokuvassa, ja elokuvaformaatin sallima suorempi väkivallan esittäminen tekee kohtauksesta vielä raaemman kuin Ronetten uni.

Leland / BOB tappaa Maddyn (kausi 2, jakso 7)

”It is happening again”, toistaa Jättiläinen Roadhousen lavalla tässä koko sarjan kannalta käänteentekevässä jaksossa, jossa Laura Palmerin murhaaja viimein paljastuu. Alun perin Lynch ja Frost eivät halunneet edes koskaan paljastaa murhaajaa, mutta sarjaa esittäneen ABC-kanavan painostuksen alla murhaaja päädyttiin paljastamaan.

Vaikka paljastus ei ollutkaan Lynchin ja Frostin toiveissa, siitä syntynyt kohtaus on kiistatta yksi tv-historian raadollisimmista. Kohtauksessa nähdään, kun BOBin riivaama Leland Palmer surmaa Laura Palmerin serkun Madeleine "Maddy" Fergusonin. Kohtauksen äänisuunnitteluun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä esimerkiksi kattotuulettimen humina ja paikalleen juuttuneen LP-levyn tikitys luovat kauhun tunnelmaa paremmin kuin mikään musiikki pystyisi.

Black Lodge toisen kauden lopussa (kausi 2, jakso 22)

Twin Peaksin katsojaluvut romahtivat toisen kauden kuluessa, ja monen mielestä sarja lähtikin sivuraiteille Lauran murhaajan paljastuttua. David Lynchin panos toisella kaudella oli huomattavasti ensimmäistä kautta vähäisempi, mutta mies palasi puikkoihin viimeisessä jaksossa. Toisen kauden loppu onkin mestarillinen taidonnäyte Lynchille ominaisesta, intensiivisestä ja perinteistä logiikkaa pakenevasta kerronnasta.

Suuri osa jakson loppua vietetään Black Lodgessa, missä Dale Cooper kohtaa jo aiemmin tavattujen asukkien lisäksi oman kaksoisolentonsa. Matkan varrella nähdään myös Lauran kirkumista, välkkyviä valoja ja olomuotoaan muuttavaa kahvia. Jakso päättyy cliffhangeriin, jossa BOB on päätynyt asuttamaan Dale Cooperin kehoa. ”Kahden Cooperin” tematiikka on keskeinen Twin Peaksin kolmannella kaudella, jota saatiin odottaa 25 vuotta - aivan kuten Laura Palmer ennusti tässä kyseisessä toisen kauden viimeisessä jaksossa.

Black Lodge -kokous (Tuli kulje kanssani -elokuva)

Tuli kulje kanssani -elokuvan odotettiin tarjoavan vastauksia sarjan auki jättämiin kysymyksiin, mutta David Lynchillä oli jotain aivan muuta mielessä. Elokuvassa palataan aikaan ennen Laura Palmerin murhaa, ja elokuva tuo sarjan universumiin vain lisää symboliikkaa ja kysymyksiä pureskeltavaksi. Yksi avainkohtauksista on hyytävä montaasi Black Lodgen asukkaiden kokouksesta, jossa David Bowien esittämä kadoksissa ollut agentti Phillip Jeffries väittää olleensa. Garmonbozia? Formica-pöytä? Vihreä sormus? Kaikki uusia mysteerin palasia.

Kyseinen kohtaus löytyy pidennettynä versiona elokuvan poistetuista kohtauksista, jotka julkaistiin The Entire Mystery -Blu-Ray-boksin yhteydessä.

BOB raiskaa Lauran (Tuli kulje kanssani -elokuva)

Ennen Tuli kulje kanssani -elokuvaa Twin Peaksissa oli ainoastaan kerrottu, mitä kauheuksia BOB teki Lauralle. Elokuvassa nämä kauheudet näytettiin. Yksi elokuvan piinaavimmista kohtauksista on, kun BOB / Leland tunkeutuu Lauran huoneeseen ikkunasta ja raiskaa hänet. Kohtauksessa Lauralle paljastuu, että hahmon takana onkin hänen oma isänsä.

Lasikuution olento (kausi 3, jakso 1)

Twin Peaksin odotettu kolmas kausi on tunnelmaltaan lähempänä painostavaa Tuli kulje kanssani -elokuvaa kuin sarjan kahta ensimmäistä kautta. Lynch itsekin kehotti katsomaan elokuvan ennen kuin ryhtyy katsomaan uusia jaksoja.

Heti ensimmäisessä uuden kauden jaksossa tehtiin selväksi, että valtakunnallisesta televisioverkosta striimauspalvelu Showtimeen siirtyminen näkyy väkivallan ja alastomuuden määrässä. Ensimmäisessä jaksossa katsoja viedään New Yorkin kattojen ylle tilaan, jossa mies vartioi suurta, tyhjää lasikuutiota. Kun mies lankeaa päästämään hänestä kiinnostuneen naisen huippusalaiseen tilaan ja kaksikko ryhtyy muhinoimaan sohvalla, lasikuutioon ilmestyy mystinen olento, joka silpoo kaksikon brutaalisti.

Woodsman kysymässä tulta (kausi 3, jakso 8)

Kolmannen kauden puhutuin yksittäinen jakso lienee kahdeksas jakso, jossa surrealistisin keinoin kuljetetaan katsoja atomipommin läpi katsomaan pahuuden syntyä. Kolmannella kaudella Twin Peaks -universumin mystiikkaan tuotiin mukaan woodsman-hahmot, joista yksi nähdään pyytämässä tulta savukkeeseensa ja murskaamassa kalloja kahdeksannen jakson lopussa. Mustavalkoisessa kohtauksessa on matkustettu ajassa taaksepäin aina vuoteen 1956 asti. Woodsman-hahmoa esittävä Robert Broski sai välittömästi ylistystä hyytävästä roolisuorituksestaan.

Kolmannen kauden loppu (kausi 3, jakso 18)

Kun Twin Peaksin kolmannella kaudella päästiin viimeiseen jaksoon, näytti pitkälti siltä, että tarina tuodaan jonkinlaiseen loogiseen päätepisteeseen. Dale Cooper oli löytänyt tiensä takaisin Twin Peaksiin, BOB oli mitä ilmeisimmin tuhottu ja ajassa oli jopa matkattu taaksepäin ja Laura Palmerin murha saatu ilmeisesti estettyä. Voiko tosiaan olla niin, että saamme onnellisen lopun?

Mitä pidemmälle viimeistä jaksoa edetään, sitä ilmeisemmäksi käy, että emme. Tässä piileekin viimeisen jakson piinaavuus ja jopa pelottavuus - tuntuu, että mitä tahansa voi tapahtua mutta kaikki se mitä tapahtuu, on täysin käsittämätöntä. Cooper ei vaikuta enää olevan oma itsensä, Laura Palmerin näköinen nainen onkin nimeltään Carrie Page ja Palmereiden kotitalostakin löytyy vastausten sijaan vain tuntemattomia asukkaita. Cooper kysyy ”mikä vuosi nyt on” ja Carrie Page kirkuu. Katsoja pelkää jäävänsä vaille vastauksia, ja sitten lopputekstit käynnistyvät.

Olisihan se pitänyt arvata. David Lynch ja Mark Frost eivät päästä katsojiaan helpolla ja tarjoa valmiiksi pureskeltuja vastauksia. Siihen suuri osa Twin Peaksin tehosta ja pelottavuudestakin pohjautuu - pelkäämme sitä, mitä emme tunne tai pysty selittämään. Ja sen takia Twin Peaksiin palataan aina uudelleen, vielä 30 vuotta ensivisiitin jälkeen.

Lue myös: David Bowien piti palata Twin Peaksiin!

Lue myös: Netflixin synkeä K-18-animaatiosarja saa jatkoa - fanit innostuivat

Kilpailut

Uusimmat