Kuva: AOP

Transfobiasta syytetty kirjailija J.K. Rowling paljastaa kokeneensa seksuaalista väkivaltaa

11.06.2020 10:45 - Roy Kokkonen

Kirjailija perustelee transfobisiksi tuomittuja twiittejään blogissaan ja kertoo olevansa perheväkivallan ja seksuaalisen väkivallan uhri.

Kirjailija J.K. Rowling, 54, paljastaa olevansa seksuaalisen väkivallan ja perheväkivallan uhri. Harry Potter -kirjasarjastaan tunnettu Rowling puhuu asiasta ensi kertaa julkisuudessa.

Rowlingia on viime päivinä syytetty transfobiasta. Blogitekstissään hän haluaa selventää kommenttejaan, jotka ovat joutuneet kovan kritiikin kohteeksi. 

- Olen ollut julkisuudessa 20 vuoden ajan. En ole koskaan aiemmin puhunut julkisesti siitä, että olen selvinnyt seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja perheväkivallasta. Kyse ei ole siitä, että olisin häpeissäni, vaan siitä, että niitä on traumaattista käsitellä ja muistella, Rowling kirjoitti keskiviikkona.

Kohu syntyi, kun Rowling twiittasi "ihmisistä, joilla on kuukautiset". 

"Olen varma, että heitä kuvaamaan on ollut sana. Auttakaa minua", hän kirjoitti Twitterissä.

Suuri yleisö ja lukuisat julkisuuden henkilöt tuomitsivat twiitin transfobisena. Harry Potter -näyttelijä Daniel Radcliffe on pyytänyt anteeksi Rowlingin kommentteja.

Rowling ei ole ensimmäistä kertaa syytettynä transfobiasta. Uutisoimme viime joulukuussa kirjailijan joutuneen myrskyn silmään, kun hän puolusti tutkijaa, joka menetti työpaikkansa julkaistuaan transfobisina pidettyjä twiittejä.

Kirjailija kertoo saaneensa valtavan määrän vihaviestejä transaktivisteilta joulukuun jälkeen. 

Tekstissään Rowling perustelee twiittaustaan omilla kokemuksillaan ja sananvapaudella. Hän kertoo pohtineensa transasioita pitkään ja olleensa nuorempana epävarma omasta seksuaali-identiteetistään.

Lue myös: Harry Potter -kirjailija paljasti: Suosikkihahmo sai nimensä erikoisesta paikasta

Lue myös: J.K. Rowling paljasti Harry Potter -kirjojen oikean syntypaikan - fanit olivat vuosikaudet väärässä

Lähteet: J. K. Rowlingin blogi, Independent

Kilpailut

Uusimmat